thumbnail

4-Національний форум з ОМТ – до заходу долучилися представники Центру

На запрошення МОЗ та проєкту USAID/SAFEMed керівництво та фахівці Центру взяли участь у 4 Національному форумі з питань оцінки медичних технологій (ОМТ).

Захід був присвячений питанням:

  • стану та перспектив впровадження Дорожньої карти ОМТ в Україні;
  • напрямам розвитку ОМТ;
  • перегляду впливу процедури договорів керованого доступу (ДКД) на систему охорони здоров’я.

З вітальним словом до учасників Форуму звернувся директор Центру Михайло БАБЕНКО.

Під час першої панельної дискусії з доповіддю виступила директор Департаменту ОМТ Центру Ореста ПІНЯЖКО. Вона нагадала про етапи впровадження інструменту ОМТ в Україні, процеси та методи, на яких базується напрям. Презентувала основні напрацювання Центру як експертної установи, уповноваженої на проведення державної оцінки медичних технологій в Україні та представила перспективи розвитку, враховуючи дорожню карту.

Так, за період 2021-2023 рр., зокрема:

  • Центр підготував та надав до МОЗ України 80 висновків з рекомендаціями за результатами проведеної ОМТ на лікарські засоби. МОЗ враховано половину рекомендацій щодо раціонального вибору лікарських засобів для включення до регуляторних переліків і таким чином покращено доступ пацієнтів до оцінених лікарських засобів.
  • близько 30% висновків ОМТ містять рекомендації щодо застосування договорів керованого доступу (ДКД). У 2022 р. завдяки укладеним ДКД за зниженою вартістю було забезпечено доступ до 10 інноваційних лікарських препаратів для лікування важких захворювань, що водночас дозволило країні заощадити близько 10 млн доларів держбюджету;
  • з метою методологічної підтримки процедури ОМТ Центр розробив та провів понад 20 навчальних семінарів та тренінгів, у тому числі для фармацевтичних компаній. Підвищення обізнаності серед зацікавлених сторін процесу дає можливість спільно та максимально ефективно реалізовувати методологію ОМТ на практиці;
  • Центр залучає досвід інших країн та здійснює імплементацію кращих міжнародних практик та підходів ОМТ, у т.ч. ЄС (EUnetHTA), в систему охорони здоров’я України;
  • за оцінками стейкхолдерів загальний рівень задоволення прогресом розвитку ОМТ в Україні становить близько 100% з урахуванням пропозицій до покращення, такими є результати дослідження, проведеного проєктом USAID/SAFEMed.

У обговореннях під час панельних дискусій Форуму від Центру також взяли участь радник директора Центру, професор, завідувач кафедри організації та економіки фармації НМУ ім. О.О. Богомольця, д. фарм. н. Костянтин КОСЯЧЕНКО та заступниця директора Департаменту ОМТ Центру Юлія МАЛИШЕВСЬКА.

Під час панельних дискусій обговорено перспективи застосування інструменту ДКД, особливості визначення цінності медичної технології для вибору найбільш оптимальних методів лікування та ціни, заснованої на цінності на основі ОМТ, вивчення застосування госпітальної ОМТ.

На завершення представники ДЕЦ подякували організаторам та учасникам Форуму за тісну взаємодію сторін в реалізації спільної мети – покращення доступу пацієнтів до лікарських засобів та найкращої можливої медичної допомоги. Запевнили у готовності до подальшої співпраці та відкритого діалогу.

thumbnail