thumbnail

Фахівці ДЕЦ долучилися до зустрічі Європейської Комісії, України та Молдови щодо здійснення офіційного скринінгу в рамках переговорного розділу 28 «Захист прав споживачів та охорона здоров’я»

16 квітня 2024 року фахівці ДЕЦ долучилися до зустрічі Європейської Комісії, України та Молдови щодо здійснення офіційного скринінгу в рамках переговорного розділу 28 «Захист прав споживачів та охорона здоров’я».

У переговорах в Брюсселі українську делегацію представляла заступник Міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Марина Слободніченко, керівники структурних підрозділів МОЗ України та Національної служби здоров’я України.

З боку ДЕЦ в онлайн-форматі до зустрічі долучилися заступник директора з правових питань Ганна Гусева, директор Департаменту експертизи матеріалів доклінічного та клінічного випробування Таїса Герасимчук, директор Департаменту фармаконагляду Тетяна Башкатова, в.о. директора Департаменту експертизи реєстраційних матеріалів Ірина Решетняк, директор Департаменту фармацевтичної діяльності Світлана Осадченко, керівники та експерти інших структурних підрозділів.

Наші представники ознайомилися з доповідями, які були представлені з боку Генеральних директоратів Єврокомісії – DG NEAR (Генеральний директорат з питань суспільства та переговорів про розширення), DG JUST (Генеральний директорат юстиції, свободи та безпеки) та DG SANTE (Генеральний директорат з питань охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів). Увага була акцентована на основних аспектах імплементації європейського законодавства для України та Молдови, які мають статус кандидата на членство в Європейському Союзі.

У ході зустрічі спікерами були висвітлені теми, що стосуються доступу до лікарських засобів, оцінки медичних технологій, косметичних засобів, медичних виробів, контролю над тютюном, прав пацієнтів у транскордонній медичній допомозі, регулювання крові, тканин, клітин та органів, інформації про здоров’я та оцінку ризиків, спостереження та звітності Європейського центру профілактики та контролю захворювань, проблем боротьби з раком, психічного здоров’я, рідкісних захворювань, нерівності у охороні здоров’я, здорового способу життя, профілактики вживання алкоголю та наркотиків та програми охорони здоров’я ЄС.

Представники ДЕЦ взяли активну участь в обговоренні ключових питань в сфері регулювання фармацевтичного сектору охорони здоров’я, які наближають нашу країну до повноправного членства у ЄС.

thumbnail