thumbnail

Інсульт – не вирок: чинні стандарти та протоколи лікування в Україні охоплюють увесь комплекс допомоги хворим

До 90% випадків інсульту можна попередити. Завдяки дотриманню заходів профілактики, а також вчасно наданій невідкладній допомозі.

29 жовтня, у Всесвітній день боротьби з інсультом, хочемо нагадати: гострий мозковий інсульт як одна із провідних причин смертності та інвалідності в Україні та світі, може вдало лікуватися, а пацієнти після перенесеного захворювання – мають всі шанси для успішної реабілітації та повернення до повноцінного життя.

На сьогодні в Україні діють чинні галузеві стандарти у сфері охорони здоров’я для надання медичної допомоги хворим при інсульті, розроблені на базі доказової медицини та кращих світових практик:

  • уніфіковані клінічні протоколи екстреної, первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги та медичної реабілітації при геморагічному (внутрішньомозкова гематома, аневризмальний субарахноїдальний крововилив) та ішемічному інсультах;
  • стандарти медичної допомоги при спонтанному внутрішньомозковому крововиливі;
  • уніфікований клінічний протокол «Системний тромболізис при ішемічному інсульті (екстрена, вторинна (спеціалізована) медична допомога)»;
  • клінічний протокол надання нейрохірургічної допомоги хворим із ішемічним інсультом.

Фахівці Державного експертного центру МОЗ України увійшли до складу мультидисциплінарних робочих груп, що працювали над цими документами, та продовжують розробляти нові, аби можливості лікування та реабілітації інсульту в Україні ставали кращими. Триває робота над удосконаленням лікування ішемічного інсульту, на затвердження МОЗ підготовлено та направлено проєкти щодо вторинної профілактики інсульту.

Лікування пацієнтів з гострими порушеннями мозкового кровообігу в Україні здійснюється на базі:

  • спеціалізованих інсультних відділень багатопрофільних медичних закладів;
  • відділень інтенсивної терапії;
  • відділень невідкладної (екстреної) медичної допомоги;
  • багатопрофільних лікарень (клінічних лікарень) інтенсивного лікування.
thumbnail