thumbnail

Клінічні випробування лікарських засобів для лікування раку під час війни, – фахівці та експерти Центру долучилися до міжнародного воркшопу.

Йшлося про подолання криз та забезпечення ефективності досліджень в онкології з урахуванням викликів, пов’язаних з військовою агресією в Україні. Підіймалися питання захисту учасників досліджень, права на участь у клінічних випробуваннях та доступу до досліджуваних лікарських засобів.

Тематичний вебінар об’єднав близько 40 представників етичних комітетів різних рівнів, організацій з підтримки належної клінічної практики (GCP) Європейських країн, США та Японії. Зі сторони України – представників Державного експертного центру, Національного інституту раку, Дніпропетровської медичної академії (кафедри онкології та медичної радіології), Національного фармацевтичного університету (Харків), дослідницького центру «ARENSIA Exploratory Medicine».

«Незважаючи на військовий стан в Україні, Центр продовжує роботу щодо розвитку галузі клінічних випробувань, – наголосив під час виступу начальник Управління аудиту лабораторної та клінічної практик (GLP, GCP) ДЕЦ МОЗ України Сергій Распутняк. – Дотримання вимог GCP, міжнародного та національного законодавства, – за  його словами, – є  основою для проведення клінічних досліджень як у мирний, так і у воєнний час. Пріоритетом для продовження досліджень було і залишається забезпечення прав та безпеки суб’єктів досліджень. Права, безпека та благополуччя пацієнтів є найважливішими та мають переважати над інтересами науки та суспільства».

До відома, з початку повномасштабної військової агресії Центром було отримано повідомлення про переведення 428 досліджуваних до інших дослідницьких центрів, 272 із них – за кордон. Хворі на рак серед них становили близько 40%.

thumbnail