thumbnail

Клінічні випробування ліків проти раку: як долучитися пацієнтам

Клінічні випробування – можливість для пацієнтів отримати доступ до інноваційних препаратів, безкоштовного лікування, регулярних обстежень, – у рамках Всесвітнього дня боротьби проти раку Центр нагадує пацієнтам як можна долучитися до КВ та отримати лікування.

Більш як  30% усіх клінічних випробувань ліків, які проходять в Україні, складають онкопрепарати. За останні роки затверджено більше 100 дозволів на їх проведення. В основному це ліки спрямовані на подолання важких видів раку – легень, молочної залози, яєчників, меланоми, колоректального раку, головного мозку, розповсюджених солідних пухлин, саркоми Юінга та інших.

Здійснюються КВ на базі спеціалізованих лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я, що мають відділення онкології.

Усі дослідження лікарських засобів в Україні є безпечними – проводяться на високому професійному рівні, відповідно до міжнародних етичних принципів та з дотриманням захисту прав та безпеки пацієнтів. Зі своєї сторони Центр усіляко сприяє якості та ефективності проведення КВ – регулярно проводить навчальні семінари для лікарів-дослідників, забезпечує методичною літературою.

Інформація про клінічні випробування, які тривають в Україні, зібрана у Переліку клінічних випробувань лікарських засобів https://clinicaltrials.dec.gov.ua/

Для пацієнта, який хотів би долучитися до клінічного випробування, цей ресурс дає можливість відповідно свого діагнозу дізнатися:

  • стан клінічного випробування (розпочато, завершено, затверджено МОЗ);
  • хто проводить КВ (спонсор, заявник);
  • критерії для включення (або відмови у включенні) до програми лікування за станом здоров’я;
  • місце проведення випробування (заклад охорони здоров’я), відповідального за проведення;
  • препарати, які будуть застосовуватися.

Як це зробити пацієнту з онкопатологією:

  1. У графі Патологічний стан пацієнта вводимо, наприклад, «рак»
  2. У графі Профіль випробування – «Онкологія»
  3. У графі Стан проведення випробування – «Розпочато в Україні»
  4. За відфільтрованим переліком КВ обрати діагноз, натиснути «Детальніше».

Отримана інформація дасть можливість пацієнту дізнатися більше про клінічне випробування, за бажанням долучитися до нього та отримати шанс на лікування.

Радимо пацієнтам звернутися з цього приводу до свого лікуючого лікаря. Подолати рак можливо!

thumbnail