thumbnail

Різдвяні читання 2023 у Львові – серед доповідачів Форуму фахівці Центру

У Львові відбувся ювілейний міжнародний медичний форум з міжнародною участю «Медицина України та світу: основи, реалії та стратегічні перспективи» (Різдвяні читання 2023). Участь у ньому беруть більше 600 учасників з України та світу.

У рамках заходу ДЕЦ долучився до організації та проведення пленарного засідання «Напрями покращення доступу пацієнтів до лікування в Україні: виклики та нові можливості щодо фармацевтичного забезпечення в умовах війни». У складі команди ДЕЦ – директор Михайло Бабенко, заступники, керівники структурних підрозділів та провідні експерти – загалом 12 учасників. Модерують захід заступник директора з клінічних питань Віталій Лобас та директор Департаменту ОМТ та раціональної фармакотерапії Центру Ореста Піняжко.

Відкрив пленарне засідання директор Центру Михайло Бабенко. У своїй презентації він представив основні напрями діяльності та функції ДЕЦ в системі охорони здоров’я та його роль у забезпеченні українців якісними, безпечними та ефективними лікарськими засобами.

Далі фахівці Центру висвітлили окремі напрями роботи Центру відповідно до статутних повноважень.

  • Зокрема, про клінічні випробування в Україні, реалії сьогодення та перспективи майбутнього розказала Таїса Герасимчук, директор Департаменту експертизи матеріалів доклінічних та клінічних випробувань.
  • Про важливість післяреєстраційного нагляду за лікарськими засобами, – медичні помилки при їх застосуванні, як їх уникати та мінімізувати розповіла Тетяна Башкатова, директор Департаменту фармаконагляду.
  • Темі як покращити доступ пацієнтів до клінічно ефективних та економічно доцільних медичних технологій була присвячена доповідь Орести Піняжко, директора Департаменту оцінки медичних технологій та раціональної фармакотерапії.
  • Доказові дані клінічної ефективності лікарських засобів та їх критична оцінка при проведенні ОМТ висвітлила у своїй презентації Юлія Малишевська, заступник директора Департаменту ОМТ та раціональної фармакотерапії.
  • Оксана Гуленко, начальник відділу стандартизації медичної допомоги розказала про важливість стандартизації медичної допомоги (онлайн).
  • Проблеми та перспективи впровадження госпітальної ОМТ у лікувальних закладах висвітлив Костянтин Косяченко, радник директора ДЕЦ, завідувач кафедри організації та економіки фармації НМУ ім. О.О. Богомольця.

У кінці засідання Михайло Бабенко подякував присутнім за увагу до теми доступності і якості медичної допомоги та запевнив, що незважаючи на війну і виклики сьогодення, ДЕЦ і надалі буде робити все належне заради блага пацієнтів, забезпечення громадян якісними, безпечними та ефективними лікарськими засобами.

Також у рамках Форуму фахівці Центру провели сертифікований семінар-тренінг з питань дотримання належної клінічної практики (GCP). Курував заходом керівник Агенції методологічної та науково-практичної роботи ДЕЦ, доктор фармацевтичних наук, професор, Заслужений працівник охорони здоров’я України Олександр Гудзенко.

Форум триває до 15 грудня включно. Запланована участь наших представників і в інших заходах – симпозіумах, майстер-класах, круглих столах, практикумах. Мета – обговорити актуальні питання у сфері медичної науки і практики, ознайомитися передовими розробками у галузі охорони здоров’я, напрацюваннями провідних вітчизняних вчених, досвідом запрошених міжнародних експертів зі США, Канади, Великобританії, Австрії, Швейцарії, Нідерландів, Польщі.

thumbnail