thumbnail

Роль вакцин у запобіганні антимікробній резистентності: фахівці департаменту фармаконагляду Центру долучилися до вебінару ВООЗ

Захід входив до серії навчальних вебінарів ВООЗ з питань імплементації національних планів дій з упровадження антимікробної резистентності (АМР).

Йшлося про те, яким чином вакцини запобігають AMР, які з них можна використовувати для боротьби з нею, як інтегрувати вакцини в національні плани дій щодо антимікробної резистентності.

Застосування вакцин є одним із важливих заходів протидії надмірному і нераціональному використанню антибіотиків, які вважаються однією з основних причин поширення резистентності до антимікробних препаратів.

Роль вакцин у пригніченні АМР є надважливою, оскільки вони :

  • попереджають інфекції, що є чутливими до лікарських засобів;
  • знижують рівень появи вторинних інфекцій;
  • захищають від захворювань на популяційних рівнях та сприяють формуванню колективного імунітету;
  • попереджають важкі форми захворювань, а отже сприяють зменшенню застосування антибіотиків під час лікування.

Вакцини допомагають не лише відвернути тягар антимікробної резистентності, але й протидіяти економічному навантаженню на системи охорони здоров’я. Так, приміром, завдяки застосуванню пневмококової вакцини дітям в країнах з низькими та середніми доходами можна вдалося зекономити 21,7 млн $ на лікування антибіотиками, завдяки застосуванню ротавірусної вакцини – 18,3 млн $.

Нагадаємо, в Україні з 2019 року діє Національний план дій боротьби із стійкістю до протимікробних препаратів, розроблений з урахуванням Глобального плану дій щодо антимікробної резистентності, схваленого ВООЗ. Враховуючи контроль за якістю та безпекою застосування вакцин в Україні, інформація вебінару була для фахівців Центру актуальною та важливою.

Серія навчальних вебінарів ВООЗ з підтримки впровадження національних планів дій щодо антимікробної резистентності триває: наступний онлайн-захід на тему «Антимікробна резистентність, COVID-19 і готовність до пандемії» відбудеться 02 листопада 2022 р.

thumbnail