thumbnail

1 грудня – День боротьби з ВІЛ/СНІД: заходи для подолання передачі вірусу та прогресування хвороби в Україні

1 грудня у всьому світі відзначається День боротьби з ВІЛ/СНІД – які можливості запобігти передачі інфекції та прогресування хвороби є в Україні?

Станом на 1 листопада 2023 року в Україні встановлено понад 158 тис. випадків ВІЛ-інфекції і майже 50 тис. – СНІДу. Ця цифра насправді може бути іншою, адже 40% інфікованих, як правило, не знають про свій статус.

У напрямку подолання ВІЛ-інфекції в Україні схвалено стандарти медичної допомоги пацієнтам з ВІЛ, а також профілактики передачі інфекції від матері до дитини – «ВІЛ-інфекція» (2023 р.) та «Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини» (2022 р.). Головне їх завдання – раннє виявлення та тестування на ВІЛ, надання підтримки інфікованим, медичний нагляд та забезпечення необхідним лікуванням.

Профілактика ВІЛ-інфекції серед жінок репродуктивного віку, вагітних та матерів, які годують груддю, дозволяє зменшити поширення інфекції, знизити материнську, дитячу захворюваність та смертність.

Антиретровірусне лікування (АРВ-терапія) для хворих на ВІЛ/CНІД – на сьогодні ефективний спосіб носіям вірусу призупинити прогресування хвороби та подальшого інфікування партнерів. За кілька місяців лікування рівень вірусного навантаження знизиться і не визначатиметься тестами. Після щонайменше 6 місяців прийому ліків ризик передачі вірусу сексуальному партнеру суттєво знизиться (це – принцип, який понад 10 років тому довели науковці: «Не визначається = Не передається»). АРВ-препарати в Україні є безоплатними для тих, хто перебуває на обліку.

З метою попередження поширення вірусу для осіб, що належать до груп ризику, стандарти передбачають прийом доконтактних та постконтактних АРВ-препаратів – у поєднанні з презервативами захист від передавання ВІЛ статевим шляхом сягає майте 99%.

Пам’ятайте! Інфікуватися ВІЛ може кожен, навіть якщо не належить до груп ризику.

Незмінними заходами попередження інфікування та передачі вірусу були і залишаються:

тестування на ВІЛ-інфекцію – це можна зробити безкоштовно та анонімно у найближчому закладі охорони здоров’я, або ж у лабораторній мережі – за власні кошти.

регулярний прийом АРВ-терапії (у разі підтвердженого статусу)

використання презервативів

доконтактна та постконтакна профілатика АРВ-препаратами (для груп високого ризику)

тестування на ВІЛ під час вагітності

відмова від наркотиків

безпечна сексуальна поведінка.

Дізнатися детальніше про стандарти лікування можна за посиланнями https://www.dec.gov.ua/mtd/vil-infekcziya/, https://www.dec.gov.ua/…/profilaktyka-peredachi-vil…/

Веб-портал юридичної та психологічної підтримки ВІЛ-позитивних https://help24.org.ua

thumbnail