thumbnail

Кількість розпочатих клінічних випробувань у 2023 році зросла на 64%, – Центр опублікував звіт щодо стану проведення КВ у 2023 р

Кількість заяв на проведення клінічних випробувань ЛЗ в Україні збільшилась у порівнянні з минулим роком, інформує Департамент експертизи матеріалів доклінічних та клінічних випробувань Центру у щорічній інформаційні довідці.

Так, у 2023 році ДЕЦ отримано від спонсорів 41 заяву щодо початку проведення КВ, у 2022 – 25. Основні терапевтичні області, у яких проводяться КВ, – це онкологія, алергологія, неврологія, кардіологія, дерматологія. Загалом станом на початок року в Україні зареєстровано 400 клінічних випробувань – 309 розпочатих, 91 – затверджених наказами МОЗ.

Серед інших позитивних тенденцій 2023 року у сфері клінічних випробувань:

  • відновлення КВ – 3
  • відновлення набору пацієнтів КВ – 8
  • повернення пацієнтів із-за кордону в затверджені місця проведення КВ в Україні – 14 (з початку війни повернулось 29 досліджуваних)
  • затвердження 9 нових місць проведення випробувань (у Києві, Дніпрі, Вінниці, Хмельницькому, Житомирі, Львові);
  • збільшення кількості комісій з питань етики – 390 зараз, на початку війни – 308;

Життєвий цикл КВ, які проводяться в Україні, підтримується шляхом внесення суттєвих поправок до матеріалів КВ, що свідчить про безперервне дотримання заявниками вимог GCP .

Також війна не зупинила аудитів КВ – клінічні аудити КВ здійснюються на будь якому етапі їхнього проведення.

Пріоритети Центру щодо комунікацій із зацікавленими сторонами щодо відновлення та покращення якості КВ в Україні залишаються незмінними, переконують у Департаменті: надання відповідей на запити, проведення он-лайн та оф-лайн консультацій, навчання для дослідників та зустрічі з членами ЛЕК, інформування на офіційному веб-сайті Центру та електронною поштою, проведення навчальних та БПР- семінарів тощо.

Більше даних звіту щодо проведення КВ лікарських засобів в Україні за 2023 р. дивіться в аналітичній інформаційній довідці на сайті Центру за посиланням https://www.dec.gov.ua/viewe-pdf-file/?url=https://www.dec.gov.ua/?ZG93bmxvYWQ=d3AtY29udGVudC91cGxvYWRzLzIwMjQvMDEvaW5mb3JtYWN6aWpuYS1kb3ZpZGthLWt2LWthLTIwMjMucGRm

thumbnail