thumbnail

Проведено перший тренінг для медпрацівників з госпітальної оцінки медичних технологій

Протягом чотирьох місяців на базі Житомирської обласної клінічної лікарні тривали перші в Україні навчання з госпітальної оцінки медичних технологій. Усі учасники тренінгу, серед яких – адміністрація лікарні, лікарі та економісти, – прослухали ряд лекцій, виконали практичні завдання, захистили свої проєкти щодо оцінки обраної ними медичної технології та отримали сертифікати.

Розробляла і втілювала ідею навчань з госпітальної ОМТ мультидисциплінарна команда. До її складу увійшли представники Центру та Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця. Радник директора Центру, доктор фармацевтичних наук, професор Костянтин Косяченко був одним з ініціаторів, співавтором та викладачем курсу. Також в одному з практичних занять взяла участь Рабія Кахведжи, старший медичний радник з питань фармацевтичної політики та управління, SAFEMed Україна.

«Як орган, на якого покладено проведення державної оцінки медичних технологій, Центр методично і послідовно розбудовує систему ОМТ на всіх рівнях. На сьогодні вже багато зроблено в царині ОМТ на ліки – лікарські засоби за бюджетні кошти закуповуються на основі висновків та рекомендацій з ОМТ. Незабаром така процедура чекає і на медичні вироби – розробка відповідної настанови вже розпочата. І зараз, в умовах війни і обмежених бюджетів, Центр звертає особливу увагу на такий напрямок як розвиток госпітальної ОМТ.

В цьому контексті проведення першого тренінгу практичного спрямування «Госпітальна оцінка медичних технологій – практичний інструмент для прийняття науково-обґрунтованих рішень на рівні закладів охорони здоров’я» є дуже важливим кроком. Знання, отримані фахівцями обласної житомирської лікарні під час наших навчань, допоможуть їм прийняти правильні рішення щодо фінансування тих чи інших медичних технологій з точки зору клінічної і економічної ефективності на рівні лікарняного закладу. Це дасть змогу використати обмежені кошти для того, щоб лікування пацієнтів було найбільш ефективним і відповідно підвищить якість надання медичної допомоги», – прокоментував  Костянтин Косяченко.

«Ми прагнемо, щоб пацієнти отримували найкраще лікування за найвигіднішою для них ціною, тому вже запланували наступний тренінг з «Національний науковий центр «Інститут кардіології, клінічної та регенеративної медицини імені академіка М.Д. Стражеска», –анонсував Костянтин Косяченко.

thumbnail