thumbnail

У 2022 р. затверджено більше півсотні медико-технологічних документів у сфері стандартизації медичної допомоги, – Центр підвів підсумки

Попри війну кількість затверджених галузевих стандартів медичної допомоги у 2022 році збільшилася удвічі, порівняно з минулим роком, – Центр прозвітував про напрацювання у напрямку стандартизації медичної допомоги за рік.

Як головна організація у сфері розробки медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги, проектів нормативних актів щодо медичного, в тому числі фармацевтичного, обслуговування та фармаконагляду, Центр інформує про затвердження у 2022 році:

  • 19 нових медичних стандартів ( у минулому році – 5);
  • 11 уніфікованих клінічних протоколів (у минулому році – 13);
  • 26 нових клінічних настанов (без урахування змін до чинних) – у минулому році 10.
  • 36 оновлених протоколів фармацевта з відпуску лікарських засобів.

Найбільшу кількість галузевих стандартів було схвалено для лікування та профілактики захворювань у напрямку акушерства та гінекології, отоларингології, неврології (у т.ч. інсульту), онкології («Рак гортані», «Рак нирки», «Остеосаркома», «Хронічний лімфоїдний лейкоз» та ін.), неонатології та педіатрії, лікування хворих на ВІЛ та туберкульоз. Затверджено нові сучасні стандарти для надання екстреної медичної допомоги та застосування раціональної антибіотикотерапії.

З метою удосконалення надання медичної допомоги хворим на Сovid-19:

  • двічі вносилися зміни до чинних Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба»;
  • внесено зміни до протоколу «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)»;
  • велася постійна робота над оновленням клінічної настанови «Клінічне ведення пацієнтів з COVID-19».

Наразі ще 8 проєктів медико-технологічних документів знаходяться на фінальному затвердженні у МОЗ. Із них, зокрема, щодо лікування дорослих хворих на цукровий діабет 1 типу, хвороби Гоше, спадкового ангіоневротичного набряку (імунологія), хвороби Меньєра.

«Незважаючи на критично важкий для системи охорони здоров’я рік, це був плідний період у сфері розробки новітніх та оновлення чинних галузевих стандартів, – розповіла начальник Відділу стандартизації медичної допомоги Центру Оксана Гуленко. – Зусиллями кращих фахівців медичної науки та практики віднайдено найсучасніші підходи до лікування та профілактики багатьох хвороб».

Нагадаємо, якісною особливістю усіх сучасних медико-технологічних документів є їх розробка:

– на засадах доказової медицини та кращих європейських практик;

– мультидисциплінарними робочими групами із залученням представників усіх зацікавлених спеціальностей;

– із включенням індикаторів якості, за якими можна оцінити ефективність наданої медичної допомоги за певний період.

Усі клінічні настанови та галузеві стандарти представлені у Реєстрі медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги за посиланням: https://www.dec.gov.ua/cat_mtd/galuzevi-standarti-ta-klinichni-nastanovi/

Оновлені протоколи фармацевта (наказ МОЗ від 05.01.2022) тут https://www.dec.gov.ua/mtd/protokoly-farmaczevta/

 

thumbnail