thumbnail

У Центрі відбувся сертифікований семінар-тренінг для заявників «ОМТ – інструмент оцінки цінності медичної технології»

Застосування інструменту ОМТ для ефективного прийняття рішень у системі охорони здоров’я – у Центрі відбувся сертифікований семінар-тренінг для заявників.

Ключові цілі навчання – поглиблення обізнаності щодо ролі та функцій ОМТ у системі охорони здоров’я, сфери застосування в Україні та світі; висвітлити методологічні підходи до процедури ОМТ, надати рекомендації до підготовки досьє відповідно до вимог нормативної практики, ознайомити детально з методами фармакоекономічного аналізу, впливу на бюджет, надати покроковий алгоритм моделювання з метою аналізу економічної доцільності лікарських засобів.

Своїм досвідом та знаннями ділилися фахівці Центру з багаторічним досвідом – директор Департаменту ОМТ та раціональної фармакотерапії, кандидат фармацевтичних наук Ореста Піняжко, заступник директора Департаменту Юлія Малишевська, начальниці відділів оцінки клінічної ефективності та економічної доцільності медичних технологій – Ірина Романенко та Валерія Середюк, експерт відділу оцінки економічної доцільності медичних технологій Маргарита Хмельовська. Головував проведенням заходу керівник Агенції методологічної та науково-практичної роботи Центру, доктор фармацевтичних наук, професор Олександр Гудзенко.

У ході теоретичної частини семінару Ореста Піняжко нагадала про важливість ОМТ для покращення доступу пацієнтів до клінічно ефективного та економічно доцільного лікування, поінформувала щодо останніх оновлень Настанови з ОМТ та їх впливу на підготовку заяв та досьє, ознайомила з базовою моделлю ОМТ та її складовими – клінічні дані, безпека, фармакоекономічна оцінка, вплив на бюджет.

Заступник директора Департаменту ОМТ Юлія Малишевська висвітлила теоретичні та практичні аспекти підготовки досьє лікарського засобу: вимоги до заповнення загального та клінічного розділів, вибір компаратора, формулювання клінічного питання за схемою РІСО, інтерпретація отриманих результатів.

Ірина Романенко детальніше зупинилась на пошуковій стратегії, виборі релевантних клінічних точок та їх інтерпретації, непрямих порівняннях.

Експертка Відділу оцінки економічної доцільності медичних технологій Маргарита Хмельовська представила групі основні засади та методи фармакоекономічного аналізу: вибір методу, визначення перспективи та часового горизонту аналізу, види витрат, проведення аналізу чутливості, дисконтування, представлення результатів.

Під час практичної частини семінару спільно з експертами з ОМТ учасники долучилися до майстер-класу з моделювання – повправлялися у побудові моделі Маркова для аналізу економічної доцільності лікарських засобів.

Завершуючи семінар, Ореста Піняжко висловила сподівання, що отримані знання допоможуть заявникам у ефективному плануванні та якісній підготовці матеріалів досьє, а співпраця з Центром у напрямку ОМТ – впровадженню тих медичних технологій, які дійсно сприятимуть покращенню доступу пацієнтів до клінічно ефективних, безпечних та економічно доцільних лікарських засобів в Україні.

thumbnail