thumbnail

У Лондоні триває Програма передачі знань та розвитку спроможності щодо інституціоналізації та управління процесами оцінки медичних технологій для МОЗ України – у складі делегації команда Центру.

У Лондоні триває Програма передачі знань та розвитку спроможності щодо інституціоналізації та управління процесами оцінки медичних технологій для МОЗ України. Участь у дводенному заході відбувається на запрошення Національного інституту здоров’я і досконалості медичної допомоги (NICE) та Департаменту бізнесу та торгівлі Великої Британії.

У Програмі передачі знань беруть участь представники МОЗ України, Державного експертного центру та інших інституцій.

Делегацію Центру очолює Михайло Бабенко. Також серед учасників:

  • заступник директора з клінічних питань Михайло Лобас;
  • директор Департаменту оцінки медичних технологій та раціональної фармакотерапії Ореста Піняжко, а також фахівці та експерти департаменту – Юлія Малишевська, Ірина Романенко, Валерія Середюк, Маргарита Хмельовська;
  • радник директора ДЕЦ з питань ОМТ, д.ф.н., професор, завідувач кафедрою організації та економіки фармації НМУ ім. О.О. Богомольця Костянтин Косяченко.

Мета участі: обмін досвідом та інформацією з працівниками NICE щодо інституціоналізації та управління процесами ОМТ; поглиблення двосторонніх відносин з NICE: візит до інституту та ознайомлення з основними процесами діяльності; зміцнення двосторонніх зв’язків з Департаментом бізнесу та торгівлі Великої Британії; підвищення рівня відповідності процедур ОМТ в Україні міжнародній практиці; подальша розбудова потенціалу впровадження ОМТ в Україні на основі міжнародного досвіду.

Протягом першого дня відрядження команді ДЕЦ вдалося:

  • розглянути поточний стан щодо співпраці між МОЗ України та NICE;
  • представити ситуацію з ОМТ в Україні (стан, дорожня карта, коротко- та довгострокові цілі);
  • ознайомитися з діяльністю NICE (законодавча база, соціальні цінності та принципи, політика діяльності та процедури), інституційними механізмами (стратегії щодо залучення зацікавлених сторін, керування конфліктами інтересів), ключовими змінами та викликами діяльності.

З української сторони з презентацією щодо ситуації з ОМТ в Україні виступила директор Департаменту оцінки медичних технологій та раціональної фармакотерапії ДЕЦ Ореста Піняжко.

Вона висвітлила етапи впровадження інструменту ОМТ в Україні, процеси та методи, на яких базується напрям. Розповіла про основні напрацювання Центру як експертної установи, уповноваженої на проведення державної оцінки медичних технологій в Україні. Представила перспективи розвитку, враховуючи Дорожню карту.

Сьогодні наші фахівці детально знайомляться з роботою Центру оцінювання медичних технологій NICE – Програмою оцінки (appraisal) медичних технологій, структурою, функціями, принципами фінансування, механізмами дії комерційних договорів та договорів керованого доступу.

Вивчення міжнародного досвіду має сприяти покращенню доступу населення до клінічно ефективних та економічно доцільних лікарських засобів, особливо під час військової агресії російської федерації та введеним воєнним станом в Україні.

NICE (National Institute for Health and Care Excellence) – виконавчий позавідомчий державний орган Департаменту охорони здоров’я Британії. Працює у сфері охорони здоров’я більше 23 років. Займається розробкою настанов, рекомендацій, керівництв, у тому числі з ОМТ, у сфері охорони здоров’я, громадської охорони здоров’я та соціальної допомоги.

thumbnail