thumbnail

Всесвітній день боротьби з туберкульозом – в Україні оновлено клінічну настанову та стандарти медичної допомоги за напрямом «Туберкульоз»

У Всесвітній день боротьби з туберкульозом Центр нагадує клініцистам про оновлені клінічну настанову та стандарти медичної допомоги за напрямом «Туберкульоз».

Україна збільшила шанси на покращення раннього виявлення та протидії ТБ. У 2023 році оновлено клінічну настанову та стандарти медичної допомоги «Туберкульоз» (наказ МОЗ №102 від 19 січня 2023р.). Документи враховують принципи доказової медицини та сучасні міжнародні рекомендації.

Фахівцями мультидисциплінарної робочої групи за участю представників Центру оновлено системні підходи до профілактики, скринінгу, діагностики та лікування ТБ. Акцент зроблено на подоланні лікарсько-стійких форм, лікування пацієнтів із груп ризику, а також дітей та підлітків.

Відповідно до найновіших рекомендацій ВООЗ оновлені медико-технологічні документи:

– враховують основні аспекти контролю за ТБ-інфекцією, попередження її поширенню та захисту системи громадського здоров’я;

– містять перелік найнеобхідніших лікувально-діагностичних заходів, медичних втручань та фармакотерапії з доведеною ефективністю;

– надають рекомендації до лікування пацієнтів  із груп ризику– осіб з ВІЛ, цукровим діабетом, недостатньою або надмірною вагою, іншими супутніми тяжкими захворюваннями;

– включають обов’язкові та бажані критерії якості, а також Паспорти індикаторів якості надання медичної допомоги з визначенням оцінки прогресу.

Звертаємо увагу медичних працівників первинної ланки, а також вузьких спеціалістів за напрямом «Фтизіатрія», «Пульмонологія» до використання в роботі.

Документи доступні в Реєстрі медико-технологічних документів на сайті Центру за посиланням

thumbnail