thumbnail

Затверджено клінічну настанову та стандарти надання медичної допомоги «Пульсоксиметричний скринінг критичних вроджених вад серця у новонароджених»

Затверджено клінічну настанову та стандарти надання медичної допомоги «Пульсоксиметричний скринінг критичних вроджених вад серця у новонароджених» – фахівці  Центру долучилися до розробки.

Наказом МОЗ України №227 від 06.02.2023 затверджено галузеві стандарти проведення пульсоксиметричного скринінгу критичних вроджених вад серця у новонароджених (КВВС). Вони представляють сучасні підходи до скринінгової діагностики методом пульсоксиметрії та включають:

  • показання та обмеження до проведення скринінгу;
  • методику проведення з чітким алгоритмом дій;
  • клінічну оцінку результатів;
  • дії медичних працівників після встановлення результату та рекомендації щодо подальшого лікування;
  • рекомендації для батьків та опікунів по догляду за дитиною.

З метою оцінки ефективності містять критерії та індикатори якості медичної допомоги.

«Пульсоксиметричний скринінг дозволяє на ранній стадії діагностувати КВВС у новонароджених та запобігти смерті або захворюваності, викликаної серцевосудинним колапсом. Розроблені на основі кращих міжнародних методик та практик, медико-технологічні документи дозволять поліпшити ефективність діагностики, лікування, рівня виживаності та якості життя дітей з КВВС», – переконані фахівці Центру, які в складі мультидисциплінарної робочої групи взяли участь у розробці.

Документи рекомендовано до уніфікації ЗОЗ на локальному рівні та використання практикуючими лікарями.

Ознайомитися з ними можна в Реєстрі медико-технологічних документів на сайті Центру за посиланням.

thumbnail