thumbnail

ДЕЦ працює над розширенням переліку лікарських засобів для лікування та профілактики інсультів

Державний експертний центр вживає усіх заходів, аби можливості для лікування та профілактики важких інсультів в Україні розширювалися – у цьому році за процедурою державної оцінки медичних технологій до Національного переліку лікарських засобів було внесено препарати для вторинної профілактики інсульту – Дабігатрану етексилат та Апіксабан (зміни, затверджені Постановою КМУ від 29 липня 2022р. №848), що є важливими для пацієнтів, що вже перенесли інсульт та мають супутні фактори ризику – артеріальну гіпертензію, цукровий діабет, серцеву недостатність тощо.

Також, як писали раніше, на затвердження МОЗ направлено проєкти протоколів щодо вторинної профілактики інсультів.

У минулому році за скороченою процедурою ОМТ та рекомендацією ДЕЦ до Нацпереліку було внесено лікарський засіб Альтеплаза, що застосовується при тромболітичному лікуванні гострого ішемічного інсульту та призначений для пакету медичних послуг «Медична допомога при гострому мозковому інсульті».

Робота у цьому напрямку в Центрі триває.

Нагадаємо, відповідно до державної Програми медичних гарантій, ліки з Нацпереліку ЛЗ входять в Україні до безоплатного пакету надання допомоги хворим з інсультом чи підозрою на нього.

Інсульт – одне із найпоширеніших захворювань серцево-судинної системи в Україні та світі з високими ризиками летальності та інвалідизації. Щороку понад 100 тисяч українців, третина з яких – молодше 65 років, стають жертвами інсульту.

thumbnail