thumbnail

ДЕЦ рекомендує включити дапагліфлозин для лікування хронічної хвороби нирок до Національного переліку основних лікарських засобів, – опубліковано висновок ОМТ

Державний експертний центр, уповноважений орган з державної оцінки медичних технологій (ОМТ), рекомендує включити лікарський засіб дапагліфлозин на додаток до стандартної терапії пацієнтів із хронічною хворобою нирок до Національного переліку основних лікарських засобів.

Висновок державної ОМТ опубліковано на сайті Центру: http://surl.li/tiewx

Для яких пацієнтів це важливо?

За оцінками ВООЗ, близько 850 млн осіб в усьому світі страждають на захворювання нирок, лікування діалізом отримують понад 2,5 млн осіб, і це число щорічно збільшується на 7-8%.

Про оцінюваний лікарський засіб

Дапагліфлозин – високопотужний, селективний та зворотний інгібітор натрійзалежного котранспортера глюкози 2 типу. Зменшує реабсорбцію глюкози в проксимальному відділі ниркових канальців з одночасним зменшенням реабсорбції натрію. Препарат призводить до зменшення перевантаження об’ємом, зниження артеріального тиску та зниження перед- і постнавантаження, що має сприятливий вплив на міокард і його діастолічну функцію, та збереження функції нирок.

Дапагліфлозин порівняно з плацебо мав статистично та клінічно значущу перевагу при лікуванні пацієнтів з хронічною хворобою нирок та розрахованою швидкістю клубочкової фільтрації (рШКФ) від 25 до 75 мл/хв/1,73м2, незалежно від наявності чи відсутності цукрового діабету 2 типу.

Рекомендації уповноваженого органу

Рекомендовано розглянути можливість включення лікарського засобу дапагліфлозин (таблетки, вкриті плівковою оболонкою, по 10 мг), до Національного переліку основних лікарських засобів за показанням лікування дорослих пацієнтів із хронічною хворобою нирок та ШКФ від 25 до 75 мл/хв/1,73м2, незалежно від наявності чи відсутності цукрового діабету 2 типу на додаток до стандартної терапії, з урахуванням зазначених у висновку умов.

thumbnail