thumbnail

Фахівці Центру провели тренінг по новій Настанові з державної ОМТ для AstraZeneca

З огляду на всі зміни, що відбулися останнім часом за напрямком ОМТ – прийняття постанови КМУ «Про затвердження Порядку проведення державної оцінки медичних технологій» та Настанови «Державна оцінка  медичних технологій для лікарських засобів» – дуже важливо знати як під них налаштуватися.

Саме тому, розуміючи потребу відповідних роз’яснень, експерти Департаменту ОМТ започаткували практику навчальних тренінгів для всіх зацікавлених. Перші з них відбулися у квітні 2021. І ось нові семінари з керівної Настанови з державної ОМТ.

Цього разу комплексний тренінг «ОМТ – інструмент оцінки цінності медичної технології» провели для співробітників «АстраЗенека Україна». Спікерами стали Ореста Піняжко, директор Департаменту ОМТ, Альона Машейко, начальник відділу оцінки економічної ефективності ЛЗ та Ірина Романенко, начальник відділу оцінки клінічної ефективності ЛЗ.

Під час тренінгу були розкриті найактуальніші питання за такими темами:

  1. Що таке ОМТ і чому це важливо?

В цьому блоці Ореста Піняжко надала визначення базових понять з ОМТ, роз’яснила роль ОМТ у системі охорони здоров’я, процесах оцінки (assessment), оцінки результатів (appraisal) та прийняття рішень (decision-making). Також слухачі дізналися чому ОМТ є важливою для фармацевтичної політики, громадськості та пацієнтів.

  1. Кращі ОМТ практики

В другому блоці Ореста Піняжко представила основи взірцевої ОМТ, базову модель ОМТ та етапи проведення ОМТ в Україні відповідно до провідного міжнародного досвіду.

  1. ОМТ в Україні: напрями впровадження та методологічні рекомендації з підготовки досьє.

Даний блок мав практичну спрямованість. Під час тренінгу Ірина Романенко та Альона Машейко надали учасникам розуміння методологічних основ формування взірцевого досьє з ОМТ відповідно до вимог Постанови та Настанови.

  1. Майстер-клас: Моделювання.

Під час четвертого блоку учасники отримати  практичні навички з моделювання. А саме – покроковий алгоритм та методологію побудови моделі переходу станів / моделі Маркова для аналізу економічної ефективності ЛЗ.

Компанія «АстраЗенека Україна» стала першою компанією, яка надала змогу своїм працівникам заглибитись у методологію підготовки досьє відповідно до вимог Постанови та Настанови.

Як зазначила керівниця департаменту ОМТ Ореста Піняжко після тренінгів, «Безпосередня комунікація між компаніями та органом, уповноваженим на проведення державної ОМТ в Україні – це запорука проведення якісної ОМТ і гарантія покращення доступу населенням України до ефективних та економічно доцільних ліків. Тому Департамент ОМТ і надалі буде залишатися відкритим до комунікацій із стейкхолдерами і продовжить навчальні заходи для всіх зацікавлених».

Дякуємо всім учасникам за плідну дискусію та зацікавленість.

thumbnail