thumbnail

Форум «Фармапогляд. На шляху до відновлення»: ДЕЦ долучився до участі

У Києві відбувся спеціалізований захід для лідерів фармацевтичного ринку «Фармапогляд. На шляху до відновлення». До обговорення важливих питань розвитку галузі долучилися представники МОЗ України, регуляторних органів, керівники провідних фармкомпаній та бізнесу.

Було обговорено широке коло питань, які стосувалися змін в регуляторній політиці, референтного ціноутворення на лікарські засоби, нових підходів до системи фармаконагляду, поточних проєктів МОЗ, майбутнього фармринку та інші.

На форумі з презентаціями виступили Ткаченко Євгенія Василівна, заступниця директора Центру з питань реєстрації та фармаконагляду і Башкатова Тетяна Іванівна, директорка департаменту фармаконагляду ДП Державний експертний центр МОЗ України.

Також серед учасників форуму були присутніми директор Центру Михайло Бабенко , заступник директора з клінічних питань Михайло Лобас, начальник відділу Агенція методологічної та науково-практичної роботи Олександр Гудзенко, директор Департаменту оцінки медичних технологій та раціональної фармакотерапії Ореста Піняжко та радник директора Костянтин Косяченко.

Під час виступу Євгенія Ткаченко підкреслила важливість фармаконагляду і представила присутнім новий професійний стандарт «Професіонал з фармаконагляду».

Протягом минулого року Робочою групою, в складі якої були працівники Центру, МОЗ, провідні фахівці фармацевтичної галузі та Національного медичного університету імені Богомольця було докладено максимум зусиль для появи нового професійного стандарту. Сьогодні відповідні зміни вже внесені до національного класифікатора професій. Новий професійний стандарт унормовує місце та професійну роль фахівця з фармаконагляду, його функції та професійні компетентності. «Поява нової професії посилить контроль за ефективністю та безпекою лікарських засобів та сприятиме покращенню ефективності лікування пацієнтів», – відзначила Євгенія Ткаченко.

З метою розбудови системи фармаконагляду та максимального спрощення надання інформації про безпеку застосування лікарських засобів в Україні вже більше п’яти років діє єдина Автоматизована інформаційна система фармаконагляду (АІСФ). Вона дозволяє Центру отримувати інформацію щодо будь-яких негативних реакцій після застосування ліків та вакцин та максимально оперативно реагувати на неї.

Директорка департаменту фармаконагляду Тетяна Башкатова нагадала, що система є захищеною від несанкціонованого впливу, зручною і простою у використанні та адаптованою для медичних працівників, заявників і пацієнтів.

«АІСФ – один із найбільш діджиталізованих інструментів. АІСФ дає змогу швидко отримати інформацію щодо небажаних явищ від застосування будь-яких препаратів та оперативно на них реагувати. Тож використання його в межах системи фармаконагляду є обов’язковим», – наголосила Тетяна Башкатова.

Фахівці Центру подякували організаторам форуму за запрошення долучитися до обговорення важливих питань галузі та наголосили, що завжди є відкритими для спільних заходів.

Організатор заходу – CCO Proxima Research International

thumbnail