thumbnail

Співпраця між країнами – запорука швидкого доступу до сучасних протитуберкульозних ліків

2 грудня Державний експертний центр МОЗ України взяв участь у міжнародному вебінарі, присвяченому реєстрації лікарських засобів для лікування мультирезистентного туберкульозу.

Захід організовано в рамках «Мережі співпраці між країнами по забезпеченню доступу до сучасних протитуберкульозних ліків». Його мета – активізувати міжнародне співробітництво, проінформувати координаторів національних протитуберкульозних програм щодо процедур спільної оцінки і прискореної реєстрації лікарських засобів, яку реалізує ВООЗ, поділитися досвідом країн-учасників в питаннях реєстрації протитуберкульозних препаратів.

Під час першого вебінару ДЕЦ долучився до обговорення питань за тематичним напрямом «Системи регулювання в галузі фармацевтики».

В рамках свого виступу заступник директора з питань реєстрації Кузьменко Костянтин Олександрович поділився досвідом впровадження регуляторних процедур щодо прискореної реєстрації лікарських засобів в Україні. До обговорення долучився експерт Центру, уповноважена контактна особа по комунікації з ВООЗ по питанням спільної реєстрації (CRP) Голодюк Петро Петрович. Він окреслив проблемні питання, які виникають під час CRP процедури, звернув увагу на проблеми, які виникають у післяреєстраційний період, особливо про своєчасне внесення змін до матеріалів реєстраційного досьє.

Про результати наступного вебінару за напрямком «Активний моніторинг і управління безпекою протитуберкульозних препаратів», Центр буде повідомляти додатково.

Нагадуємо, що «Мережа співпраці між країнами по забезпеченню доступу до сучасних протитуберкульозних лікарських засобів» створена в 2019 році в рамках програми по боротьбі з туберкульозом Центром політики та досліджень в області охорони здоров’я у співпраці з Європейським регіональним бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я . Її мета – об’єднати фахівців з національних агентств, які займаються регулюванням лікарських засобів, для професійного спілкування, обговорення практичних проблем і обміну перспективними практиками.

thumbnail