thumbnail

Тиждень обізнаності про рак шийки матки: що таке вірус папіломи людини та як від нього захиститися

18 січня стартує Тиждень обізнаності про рак шийки матки. Департамент фармаконагляду Центру нагадує про ризики ВПЛ-інфекцій, що можуть спровокувати рак, та як від них захиститися.

Вірус папіломи людини (ВПЛ) є однією з найпоширеніших інфекцій, що передаються статевим шляхом. Серед жінок загальна поширеність ВПЛ становить 26,8%, з найвищою поширеністю серед популяції віком 20–24 років. ВПЛ є причиною близько 90% раку шийки матки, 70% орофарингеального раку та інших новоутворень тазових органів.

З огляду на небезпеку, яку представляє ВПЛ для організму людини, і його високу поширеність у популяції, на сьогоднішній день єдиним способом профілактики виникнення ВПЛ-інфекцій є вакцинація. Дія вакцини полягає в тому, що вона забезпечує вироблення специфічних захисних антитіл ще до потрапляння вірусу в організм людини, тобто формує імунну пам’ять.

Вакцину від ВПЛ, як і будь-яку іншу профілактичну вакцину, бажано ввести до зустрічі з вірусом. У зв’язку з цим рекомендовано розпочинати вакцинацію до початку сексуальної активності. Щеплення від ВПЛ рекомендується проводити до 26 років. Найбільш ефективно вводити вакцину у віці 12-15 років і 20-23. Стандартний курс щеплень передбачає триразову вакцинацію.

На підставі світових даних з фармаконагляду доведено, що імунізація від ВПЛ є безпечною. Усі вакцини перш ніж були схвалені до використання пройшли клінічні дослідження щодо їх безпеки та ефективності. Крім того, вони продовжують перебувати під постійним контролем на предмет безпеки при здійсненні фармаконагляду. Наразі немає жодного випадку смерті внаслідок вакцинації проти ВПЛ.

Щеплення проти ВПЛ проводять у 84 країнах світу, наприклад, у США, Канаді та більшості країн ЄС. Близько 80 мільйонів людей у всьому світі уже вакцинувались проти папіломавірусу. У країнах, де проводиться масова вакцинація від ВПЛ, за кілька років вдалося знизити захворюваність генітальними кондиломами, передраковими захворюваннями шийки матки і раком шийки матки.

В Україні на сьогоднішній день зареєстровано дві вакцини для профілактики ВПЛ: «Церварикс» і «Гардасил-4». За інформацією, що надійшла до Державного експертного центру МОЗ України за останні 5 років в Україні введено 13 351 доз вакцин проти ВПЛ. Всі зафіксовані реакції були не серйозними та передбаченими, тобто характер або тяжкість проявів узгоджуються з наявною інформацією про лікарський засіб в інструкції для медичного застосування зареєстрованої вакцини/короткій характеристиці вакцини.

Щеплення проти ВПЛ не належить до обов’язкових в Україні, а є рекомендованим. Ви можете зробити його за власним бажанням і убезпечити себе від важкої хвороби.

Поява вакцин для профілактики ВПЛ це великий та потужний крок в попередженні онкозахворювань. Будьте здорові!

thumbnail