thumbnail

У Києві відбувся фармацевтичний форум «ФАРМА@ФОКУС НА ПАЦІЄНТА 2024. ФАРМАКОНАГЛЯД»

07 березня у Києві відбувся фармацевтичний форум «ФАРМА@ФОКУС НА ПАЦІЄНТА 2024. ФАРМАКОНАГЛЯД».

Організатори: ДП «Державний експертний центр МОЗ України»  у співпраці з ТОВ «УкрКомЕкспо» за підтримки МОЗ України.

У заході, який зібрав майже три сотні учасників, взяли участь фахівці та експерти з фармаконагляду України, Польщі, Швеції, Нідерландів.

Серед міжнародних спікерів – представники Комітету з оцінки ризиків у фармаконагляді European Medicines Agency (PRAC), Uppsala Monitoring Centre, Агенції з медичної продукції Швеції, Управління з реєстрації лікарських засобів, медичних виробів і біоцидних продуктів Польщі.

Також серед гостей та спікерів були представники Міністерства охорони здоров’я України, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Центру громадського здоров’я України, представників Державного експертного центру з фармаконагляду у регіонах, фармацевтичного бізнесу, освітяни, науковці, лікарі, представники професійних асоціацій, ЗМІ (Щотижневик Аптека, The Pharma Media).

Форум підкреслив важливу роль фармаконагляду у системі охорони здоров’я України, питання глобальної безпеки лікарських засобів, здійснення фармаконагляду в умовах війни.

З вітальною промовою до учасників форуму звернулася заступник Міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Марина Слободніченко.

«Ми на шляху до Європейського Союзу, і саме питання фармаконагляду ми вже повинні розглядати з погляду, як це буде в майбутньому, говорити про зміни, які очікуються в цьому процесі. Ми будемо говорити про ті процеси, які ми перейматимемо від наших європейських колег, які вимагають норми європейського права. Ваша плідна робота сьогодні, дискусії й обговорення будуть з маркером на європейську інтеграцію. І дуже знаково, що сьогоднішня зустріч відбувається у формі об’єднання всіх інтересів», – зазначила заступниця Міністра.

З початком роботи учасників Форуму також привітав директор Державного експертного центру Михайло Бабенко. Він нагадав, що в цьому році виповнюється рівно 25 років, як Україна приєдналася до Програми ВООЗ з міжнародного моніторингу лікарських засобів (з 1999 року в якості асоційованого члена, а з 2002 року як повноцінний учасник Програми).

Особливого розвитку фармаконагляд отримав протягом останніх років. Незважаючи на війну, тимчасову втрату територій та руйнування закладів охорони здоров’я, система фармаконагляду в Україні не лише повноцінно і стабільно функціонує, але й демонструє подальше вдосконалення.

Водночас, за словами Михайла Бабенка, жодна країна не виконувала це складне завдання наодинці. Кожна ділилися отриманим досвідом з іншими.

«Саме з цією метою ми організували цей Форум, на який запросили кращих експертів з фармаконагляду з України та Європи. В сесіях та панельних дискусіях ви почуєте виступи, які будуть вас надихати та заряджати новими ідеями та інструментами для модернізації методів та систем фармаконагляду на всіх рівнях з єдиною метою – зробити ліки безпечнішими для пацієнтів України та всього світу», – наголосив він.

thumbnail