thumbnail

У співавторстві фахівців Центру видано видання з методології ціноутворення на лікарські засоби в системі охорони здоров’я

У співавторстві фахівців Центру в Україні видано перше видання з методології ціноутворення на лікарські засоби в системі охорони здоров’я.

Це найбільш повне і поки що єдине в Україні видання, що визначає політику та підходи до системи ціноутворення на ліки в Україні на основі кращих світових економічних практик.

Вперше підіймає питання впровадження системи ціноутворення на основі оцінки медичних технологій як основного важеля раціонального використання ресурсів системи охорони здоров’я та підвищення цінової доступності медичної та фармацевтичної допомоги.

Посібник призначений для широкого кола фахівців, які працюють в галузі охорони здоров’я та фармації, здобувачів освіти вищих фармацевтичних та медичних навчальних закладів України.

Є цінним в контексті надання:

  • глибинного аналізу світового досвіду та наукових підходів з ціноутворення на лікарські засоби;
  • системи управління фармацевтичним прайсингом;
  • сучасних підходів до визначення цін і тарифів;
  • особливостей цінової політики щодо генериків та фармацевтичних інновацій;
  • методології цінової політики доступності ліків на основі референтного ціноутворення та ОМТ.

Отримати посібник можна під час участі в навчальних заходах Центру.

Також він є в доступі у бібліотеках провідних медичних та фармацевтичних вузів. Схвальні відгуки вже отримав від викладачів та студентів НФаУ, НМУ ім. О.О. Богомольця, Луганського державного медичного університету, Житомирського базового фармацевтичного коледжу та інших.

Монографію розроблено науковими фахівцями НФаУ – завідувачкою кафедри організації та економіки фармації, д.ф.н, проф. Аллою Немченко, доцентом кафедри Вікторією Назаркіною, а також директором Державного експертного центру МОЗ України, к.ф.н. Михайло Бабенко, радником директора Центру з питань ОМТ, завідувачем кафедри організації та економіки фармації НМУ ім. О.О. Богомольця, д.ф.н., проф. Костянтином Косяченком.

Враховуючи актуальність тематики та перспективність розвитку ціноутворення в Україні, автори будуть вдячні читачам за надані зауваження та пропозиції (Костянтин Косяченко – kosyachenko@dec.gov.ua)

За активну співпрацю з підготовки видання автори висловлюють подяку Міністерство охорони здоров’я України, зокрема Робочій групі з ОМТ, Національний фармацевтичний університет. Офіційно, НСЗУ Національна служба здоров’я України, представникам проєкту SAFEMed, Affordable and Effective Medicines for Ukrainians, проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID Ukraine – USAID Україна

thumbnail