thumbnail

Важливість ОМТ в забезпеченні пацієнтів інноваційними ліками

Вчора, 21 вересня, Верховна Рада України прийняла законопроект 4662 «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі», який удосконалює доступ пацієнтів до інноваційних ліків за рахунок бюджетних коштів.  Важливим першим етапом для такого механізму є  проведення оцінки медичних технологій для визначення доцільності укладання договорів керованого доступу.

Договори керованого доступу (ДКД, managed entry agreements) – це угоди між виробниками і закупівельником. Вони укладаються, щоб забезпечити інноваційними препаратами пацієнтів в т.ч.з рідкісними захворюваннями, за рахунок коштів держави. Аналогічний формат закупівель вже давно діє в багатьох країнах світу, таких як США, Велика Британія, державах ЄС і допомагає мільйонам важкохворих громадян.

Щоб визначити доцільність укладання ДКД для конкретного лікарського засобу, експертами Департаменту ОМТ Центру проводиться державна оцінка медичних технологій (ОМТ). За її результатами надають рекомендації:

  • щодо порівняльної клінічної ефективності (результативності);
  • безпеки;
  • ефективності витрат;
  • та аналізу впливу на показники бюджету нового лікарського засобу, який може постачатися відповідно до такого договору.

Проведення державної ОМТ для визначення доцільності укладення договору керованого доступу є дуже важливим першим етапом. Таким чином забезпечується прозора та обґрунтована оцінка лікарського засобу для надання рекомендацій щодо економічної доцільності, прогнозування та оцінки фінансових  ризиків,  усунення  невизначеностей  щодо  терапевтичного  ефекту  в  реальній практиці. І в решті решт це надає змогу забезпечити пацієнтів  інноваційними ліками за рахунок держави, – зазначила Ореста Піняжко, Директор департаменту ОМТ Центру.

Законом визначено, що перелік лікарських засобів, що закуповуються за договорами керованого доступу, затверджується Кабінетом Міністрів України.

thumbnail