thumbnail

Важливі зміни до діючого Законодавства щодо імунопрофілактики

27 листопада фахівці Державного експертного центру МОЗ України з питань фармаконагляду взяли участь у круглому столі, присвяченому результатам першого року впровадження Стратегії імунопрофілактики.

Захід в онлайн форматі відбувся з ініціативи об’єднання «Коаліція за вакцинацію» за підтримки ВООЗ та Міністерства охорони здоров’я України.

Під час зустрічі фахівці обговорили підсумки першого року впровадження Стратегії захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти за допомогою вакцинації, та зміни до Законодавства. В частині удосконалення системи фармаконагляду в Україні підготовлено наступні зміни до діючого Законодавства.

  • Взято до уваги рекомендації ВООЗ щодо переліку несприятливих подій після імунізації (далі – НППІ), які підлягають рапортуванню. Це дозволить оптимізувати роботу та зменшити навантаження на первинну ланку системи охорони здоров’я.
  • Зазначено, що внаслідок модернізації, існуюча в Україні Автоматизована інформаційна система фармаконагляду (АІСФ) надає можливість медичним працівникам заповнювати в одній карті-повідомлення про дві або більше вакцин, що водилися одночасно.
  • Крім цього, відповідальні особи за формування зведених даних про випадки побічних реакцій після застосування вакцин, туберкуліну в усіх регіонах країни мають можливість отримувати інформацію про надіслані до Центру карти-повідомлення з областей або м. Києва для формування щоквартальних звітів.

Для успішного виконання поставлених цілей Стратегії імунопрофілактики, Державний експертний центр продовжить подальшу роботу у цьому напрямку.

thumbnail