thumbnail

Татьяна Башкатова: Жоден летальний випадок внаслідок вакцинації не зареєстрований Про це керівниця департаменту фармаконагляду ДЕЦ сказала на Національному Форумі

«Адвокація на підтримку стратегій із вакцинації проти COVID-19»

Форум проводився в рамках адвокаційної кампанії Всесвітньої організації охорони здоров’я у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Громадською спілкою «Коаліція за вакцинацію» за підтримки Європейського Союзу. Мета: напрацювати рішення та рекомендації для сприяння охоплення вакцинацією пріоритетних груп населення; проінформувати що вакцини які застосовуються в Україні проти COVID-19 – безпечні та ефективні.

Своїми знаннями та досвідом Тетяна Башкатова поділилася у панельній дискусії «Безпека та ефективність вакцин проти COVID-19. Системи нагляду за несприятливими подіями після імунізації». Під час дискусії приділили особливу увагу наступним питанням: інструменти надання повідомлень щодо НППІ, належне інформування громадськості про НППІ, про систему АІСФ, повідомлення про несприятливі події після імунізації, профіль безпеки вакцин проти COVID-19 тощо.

«Повідомляючи про НППІ ви долучаєтесь до збору даних про безпеку препаратів та вакцин. Тому кожен медичний або фармацевтичний працівник зобов’язаний надавати повідомлення про несприятливі події після імунізації. Однак він не повинен сам давати висновки щодо причини цих подій. Наразі Частота НППІ в Україні відповідає світовим даним і становить менше 0,1%. Профіль безпеки вакцин проти COVID-19 є сприятливим, а їх користь значно перевищує можливі ризики», – підкреслила Тетяна Башкатова.

thumbnail