thumbnail

Центр долучився до обговорення проекту нової Стратегії розвитку системи охорони здоров’я України.

18 січня 2022 року в МОЗ України відбулося засідання міжсекторальної робочої групи, присвячене обговоренню проекту нової Стратегії розвитку системи охорони здоров’я України до 2030 року.

Від Центру у засіданні взяли участь директор Михайло Бабенко, заступник директора з клінічних питань Михайло Лобас, заступниця директора з правових питань Ганна Гусева та керівники структурних підрозділів.

Під час виступу Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко презентував присутнім проект нової Стратегії розвитку системи охорони здоров’я України до 2030 року, розробленої на виконання Указу Президента України №369/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року «Про стан національної системи охорони здоров’я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою».

Зазначена стратегія спрямована на визначення ключових проблем здоров’я населення України та формування рішень задля створення сприятливих умов розвитку системи охорони здоров’я на найближчі 8 років. Мета її впровадження – сприяти здоровому добробуту громадян через забезпечення справедливого доступу до якісних медичних послуг і побудови стійких систем охорони здоров’я.

Під час засідання з презентацією виступив заступник Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Олексій Яременко. У своїй доповіді він детально зупинився на кожному окремому блоці стратегії.

При обговоренні проекту Михайло Бабенко підтримав необхідність розробки та впровадження стратегічного документа щодо розвитку національної системи охорони здоров’я та запропонований проект у цілому. Водночас директор Центру звернув увагу на необхідність приведення її положень у відповідність з Державною стратегією реалізації політики забезпечення населення лікарськими засобами на період до 2025 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 05 грудня 2018 року № 1022, з метою встановлення в Україні регуляторної системи у сфері обігу лікарських засобів, визнаної на міжнародному рівні.

Щодо розбудови напрямку оцінки медичних технологій, зокрема, в частині створення національного агентства, яке виступатиме як національна експертна інституція з реалізації ОМТ, директор зазначив: «Наразі ми не вважаємо доцільним створення окремого органу з ОМТ, адже весь експертний потенціал в цій сфері зосереджений у Центрі. На сьогодні ця модель працює і на думку основних зацікавлених сторін зарекомендувала себе позитивно».

Детальні пропозиції до проекту нової Стратегії розвитку системи охорони здоров’я України до 2030 року будуть найближчим часом надані до МОЗ.

thumbnail