thumbnail

Оновлено медико-технологічні документи лікування запальних захворювань кишкового тракту

Пацієнти, які страждають на запальні захворювання кишкового тракту, можуть скористатися новими методами лікування, що розроблені на основі сучасних міжнародних рекомендацій.

09 жовтня 2023 року Центр додав до Реєстру медико-технологічних документів уніфікований клінічний протокол та дві настанови, в яких визначені комплекс оновлених заходів для своєчасного виявлення, діагностики та лікування дорослих пацієнтів із запальними захворюваннями кишечника (виразковий коліт, хвороба Крона). Дотримання рекомендацій також сприятиме зниженню інвалідизації, покращенню якості життя та працездатності та зменшенню смертності хворих.

За даними Європейської організації з вивчення хвороби Крона та виразкового коліту близько 2,2 млн людей у Європі та 5 млн в усьому світі страждають на цю групу захворювань.

Хвороба Крона (ХК) та виразковий коліт (ВК) – це дві найбільш поширені форми ЗЗК.

Оновлені медико-технологічні документи розроблені мультидисциплінарною робочою групою МОЗ на принципах доказової медицини та з урахуванням сучасних міжнародних рекомендацій, відображених у клінічних настановах: «Evidence-based clinical practice guidelines for inflammatory bowel disease» 2020 р. та «ACG Clinical Guideline: Management of Crohn’s Disease in Adults» 2018 р.

Інформація призначена для керівників закладів охорони здоров’я (ЗОЗ), лікарів загальної практики – сімейних лікарів, лікарів: терапевтів, гастроентерологів, хірургів, хірургів-проктологів, ендоскопістів, ревматологів, рентгенологів, cереднього медичного персоналу та інших медичних працівників, які беруть участь у наданні медичної допомоги пацієнтам із запальними захворюваннями кишечника.

Ознайомитися з оновленими стандартами лікування та настановами можна за посиланнями:

thumbnail