thumbnail

Центр розпочинає цикл навчань у системі безперервного професійного розвитку працівників охорони здоров’я – відбувся перший семінар

У якості провайдера БПР (№1293) Центр провів перший семінар для медичних та фармацевтичних працівників, присвячений актуальним питанням фармаконагляду. Навчання відбулося в онлайн-форматі.

Відкрив захід Олександр Павлович Гудзенко, керівник Агенції методологічної та науково-практичної роботи ДЕЦ, доктор фармацевтичних наук, професор, заслужений працівник України. Він привітав учасників з можливістю підвищити свою компетентність у Центрі, ознайомив з програмою навчання, спікерами, порядком проходження тестування, його оцінюванням, отриманням сертифікатів. Анонсував подальші тематики навчань в системі БПР Центру та запросив долучатися.

«Кожен семінар у циклі БПР Центру – це 10 балів до загальної обов’язкової суми балів, які має здобути медичний/фармацевтичний працівник для подальшої успішної атестації, – наголосив він. – Обираючи наші семінари, ви маєте можливість отримати інформацію з перших уст від фахівців та експертів Центру, які безпосередньо відповідальні за функціонування означених процесів в державі; здобути не лише теоретичні знання, але й практичні навички. А зручний онлайн-формат, який ми пропонуємо, дозволяє навчатися безвідривно від робочого процесу», – підкреслив О. Гудзенко.

Перший семінар БПР був присвячений актуальним питанням фармаконагляду, а саме:

  • правилам подання до Центру карт-повідомлень про побічні реакції на лікарські засоби. Національна система звітності АІСФ.
  • наповнення інструкції до медичного застосування ЛЗ в частині безпеки їх застосування.
  • кампанії вакцинації, особливості заповнення та надання карт-повідомлень про НППІ після проведених вакцинацій.

 

З курсом лекцій виступили директор Департаменту фармаконагляду Центру Тетяна Башкатова, керівник Відділу моніторингу і менеджменту інформації з безпеки та оцінки РОЗБ Марина Льоринець, начальниця Відділу моніторингу несприятливих явищ після застосування лікарських засобів Валерія Васильєва.

У своєму виступі Тетяна Башкатова поінформувала про систему фармаконагляду в Україні, її складові. Деталізувала права та обов’язки медичних/фармацевтичних працівників в рамках здійснення фармаконагляду, їх роль та важливість звітування про побічні реакції/відсутність ефективності/ННПІ.

Продемонструвала процес заповнення карти-повідомлення про побічну реакцію лікарського засобу у системі АІСФ. Спільно з учасниками розібрала детальне надання інформації по кожному розділу, обговорили практичні приклади.

Марина Льоринець описала види ризиків та висвітлення їх в інструкції до медичного застосування лікарського засобу. Нагадала про необхідність проведення регулярного перегляду інструкцій, зазначила джерела отримання інформації з безпеки при аналізі застосування ЛЗ.  Презентувала результати аналізу користь/ризик лікарських засобів, які регулярно оприлюднює Центр для заявників, медичних працівників та пацієнтів.

Валерія Васильєва у своїй доповіді зупинилась на підходах до здійснення фармаконагляду за вакцинами в Україні відповідно до вимог чинного законодавства. Розповіла про особливості заповнення карти-повідомлення про випадки несприятливих подій після імунізації (НППІ), оцінку причинно-наслідкового зв’язку між НППІ та вакциною. Звернула увагу на системи звітності про випадки НППІ в США (VAERS) та Європі (EUDRAVIGILANCE). Презентувала результати проведення кампаній імунізації в Україні за 2021-2023 роки.

На завершення прослуханого курсу учасники семінару отримали доступ до онлайн-тестування, успішне проходження якого дало можливість отримати сертифікати з нарахованими балами БПР.

 

До відома, Державний експертний центр МОЗ України здобув статус провайдера у системі БПР працівників охорони здоров’я 21 лютого 2023 року. Тематика навчань визначена статутними завданнями та стосується таких напрямів:

  • доклінічне вивчення та клінічні випробування ЛЗ
  • державна реєстрація ЛЗ, біодоступність та біоеквівалентність
  • здійснення післяреєстраційного нагляду за ЛЗ, фармаконагляд
  • державна оцінка медичних технологій
  • стандартизація у галузі обігу лікарських засобів, медична допомога, надання медичних послуг
  • розвиток системи раціональної фармакотерапії, у тому числі формулярної системи, удосконалення механізмів реімбурсації та ціноутворення на лікарські засоби.

 

Навчання відбуваються у формі семінарів, науково-практичних конференцій, тренінгів, фахових (тематичних) шкіл, он-лайн дискусій.

Дізнатися більше про навчання в системі БПР Центру, ознайомитися з календарем семінарів та зареєструватися до участі можна на окремій веб-сторінці ДЕЦ за посиланням https://bpr.dec.gov.ua/

Контакти для зв’язку: тел.(044) 202-17-00, е-mail: bpr@dec.gov.ua

Запрошуємо всіх бажаючих!

thumbnail