thumbnail

ДЕЦ долучився до всеукраїнського проєкту «Правда про клінічні дослідження»

В Державному експертному центрі МОЗ України відбулося засідання робочої групи, присвячене діяльності трьох лабораторій. Мета – звіт за 2020 рік та аналіз функціонування систем забезпечення якості.
В зустрічі взяли участь директор Центру Михайло Бабенко, заступник директора з питань клінічних випробувань Михайло Лобас та заступниця з питань фармаконагляду Євгенія Ткаченко.
До обговорення долучилися: завідувач лабораторією фармацевтичного аналізу Бурмака О.В, завідувачка лабораторією з контролю якості медичних імунобіологічних препаратів Зубкова Н.Л., завідувачка лабораторією фармакокінетики (підключення через Zoom) Лібіна В.В. та представники департаменту фармацевтичної діяльності, відділу правової оцінки реєстраційних матеріалів і сектору забезпечення якості лабораторій.
Під час виступів завідувачі надали присутнім детальні звіти за 2020 рік та проаналізували ефективність систем управління якістю лабораторій. Також звернули увагу керівництва Центру на ряд важливих питання, які виникають під час функціонування лабораторій, та потребують вирішення.
За результатами засідань робочої групи сторони домовилися запровадити більше двох десятків конкретних кроків, які сприятимуть покращенню функціонуванню систем забезпечення якості лабораторій. Серед основних:
1. Запровадити електронний документообіг.
2. Розробити інструкцію щодо взаємодії між лабораторіями та підрозділами Центру.
3. Сприяти проведенню випробувань на виконання вимог стандарту ISO/IEC 17025 та ISO 9001, правил GCP/GLP, ДСТУ ISO 10012:2005 та ВООЗ.
4. Розширити спектр послуг.
5. Забезпечити підвищення професійних знань співробітників та ін.
Нагадаємо, що аналіз ефективності систем управляння якістю проводиться з метою забезпечення відповідності якості досліджень, які виконуються в лабораторіях, вимогам нормативних документів, достовірності результатів випробувань, розширення переліку наданих послуг та підвищення задоволеності замовників їх якістю.

thumbnail