thumbnail

Михайло Бабенко: питання доступу до ліків проти covid-19 з країн зі строгою регуляторикою вже врегульовані

В умовах пандемії особлива увага приділяється появі в Україні якісних та безпечних ліків проти COVID-19. Серед проблем, що активно обговорюються – внесення змін до чинного Законодавства, які би дозволили прискорити доступ українців до закордонних препаратів. Pharma.net звернувся до очільника Державного експертного центру МОЗ України з проханням прокоментувати це питання.

У відповідь Михайло Бабенко зазначив: «На сьогодні питання щодо прискореного доступу лікарських засобів для лікування COVID-19 шляхом змін до чинного законодавства вже не є критичним. Оскільки існує процедура, яка передбачає визнання реєстрації в країнах зі строгою регуляторною політикою. Але за умови, що в Україну будуть надходити лікарські засоби, які виробляються на тих самих виробничих потужностях, що і для таких країн. При цьому не залучається великий штат експертів і термін розгляду не перевищує 10 днів».

Також Верховною радою України вже прийнято зміни до законодавства, які передбачають проведення повноцінної експертизи протягом 5 днів з наступного дня від дати надходження матеріалів реєстраційного досьє.

На додаток, ми разом з Комітетом Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування та МОЗ України обговорили проект змін до Закону України про лікарські засоби, яким передбачається проведення експертизи клінічних протоколів для дослідження вакцин та їх реєстрації протягом 5 днів.

thumbnail