thumbnail

Посилення співпраці з інституціями ЄС у фармацевтичній сфері: керівництво ДЕЦ у складі делегації МОЗ відвідали Брюссель та Амстердам

Протягом 11-15 вересня керівництво ДЕЦ у складі делегації МОЗ України на чолі із заступницею Міністра охорони здоров’я України Мариною Слободніченко здійснили робочий візит до установ ЄС (Бельгія, Брюссель; Амстердам, Нідерланди).

Мета поїздки – посилення співпраці з інституціями ЄС в рамках євроінтеграційної політики України у фармацевтичній сфері.

Державний експертний центр в делегації високого рівня представили директор Михайло Бабенко, заступниця директора Євгенія Ткаченко, начальниця відділу методологічної підтримки з питань якості Ольга Садовнича.

Загалом протягом візиту українська делегація провела 22 робочих зустрічі з представниками компетентних генеральних директоратів та агентств Європейської Комісії, європейських асоціацій та компаній фармацевтичного сектору.

Під час них сторони обговорили пріоритетні напрямки роботи української сторони та співпраці з ЄС. Зокрема:

∙ імплементацію актів ЄС в українське законодавство у сфері охорони здоров’я в контексті вступу України до ЄС;

∙ реформування фармацевтичного ринку України та його наближення до європейського, включаючи створення нового регуляторного органу, зокрема за технічної підтримки ЄС;

∙ підтримку ЄС у сфері психічного здоров’я та психосоціальної допомоги громадянам України;

∙ залучення представників України до діяльності робочих органів Європейської Комісії;

∙ участь українських організацій у програмі EU4Health;

∙ посилення співпраці щодо створення стратегічного запасу лікарських засобів;

∙ розвиток клінічних досліджень.

Окремо українська делегація зустрілася з профільними європейськими бізнес-асоціаціями – Асоціацією «Ліки для Європи» (Medicines for Europe) та Європейською федерацією фармацевтичної промисловості (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations — EFPIA), що об’єднує виробників інноваційних препаратів.

У рамках зустрічей були обговорені питання, які турбують українських та європейських виробників ліків, зокрема щодо створення єдиного регуляторного органу з лікарських засобів, узгодження нормативних стандартів та вимог до ліцензій на продаж в Україні та ЄС, взаємовизнання GMP-сертифікації та прискорення узгодження цифрових регуляторних вимог. Окремо підіймалися питання щодо проведення клінічних випробувань лікарських засобів в Україні та посилення співпраці у наукових розробках інноваційних препаратів та методів лікування.

Детальніше на сайті МОЗ України за посиланням https://moz.gov.ua/article/news/marina-slobodnichenko-evrokomisija-mozhe-rozgljanuti-ukrainu-jak-strategichnij-hab-likarskih-zasobiv–?fbclid=IwAR3WltninLuqqKi3wPCc7hHtEsJJEjKAsPc3_Dv83LX4yKG1J6xODMDk7zE

thumbnail