thumbnail

Результати року 2023: ДЕЦ надіслано до ВООЗ понад 11 тис. повідомлень про реакції, пов’язані з лікарськими засобами

Протягом 2023 року Україна надіслала до бази даних ВООЗ 11 300 повідомлень про побічні реакції, пов’язані з лікарськими засобами або вакцинами – це майже вдвічі більше, ніж у 2022 році.

Про це йдеться у Звіті про діяльність ДП Державний експертний центр МОЗ України за 2023 рік.

Детальніше зі звітом можна ознайомитися за посиланням: http://surl.li/qmyeh.

Для порівняння, протягом 2022 року до бази даних ВООЗ було надіслано 6 470 повідомлень, протягом 2021 року – 5 299 повідомлень про побічні реакції, пов’язані з лікарськими засобами /вакцинами.

Як відомо, нагляд за безпекою готового лікарського засобу триває протягом всього періоду його застосування після отримання реєстраційного посвідчення. Це дозволяє виявити рідкісні побічні реакції, окремі прояви побічних реакцій, що притаманні особам з супутньою патологією або особливим групам пацієнтів, спостерігати дію препарату разом з супутньою терапією тощо.

Центр щомісячно надає до глобальної бази даних ВООЗ VigiBase повідомлення про побічні реакції, пов’язані з лікарськими засобами /вакцинами та отримує інформацію щодо сигналів з безпеки лікарських засобів.

Інформація аналізується та імплементується в Україні шляхом надання рекомендацій заявнику щодо оновлення інформації з безпеки в інструкції для медичного застосування у разі необхідності. Дані з VigiBase використовуються як додаткова інформація при аналізі інформації з безпеки лікарських засобів на території України.

Нагадуємо, Україна з 2002 року є повноправним членом програми ВООЗ з міжнародного моніторингу лікарських засобів (The WHO Programme for International Drug Monitoring (PIDM))

Дана програма – це глобальна співпраця для розвитку фармаконагляду в країнах світу.

Програма створена в 1968 році з метою забезпечення збору даних про шкоду, спричинену використанням лікарських засобів з якомога більшої кількості джерел.

Участь у програмі надає Центру можливість бути в курсі актуальних світових даних з безпеки лікарських засобів/вакцин, які можуть бути неочевидними лише на основі місцевих даних.

thumbnail