thumbnail

Ще більше можливостей для лікування пацієнтів з онкологічними хворобами – затверджено нові галузеві стандарти «Саркоми м’яких тканин кінцівок та тулуба»

Ще більше можливостей для лікування пацієнтів з онкологічними хворобами в Україні – на допомогу медикам розроблено та затверджено нові галузеві стандарти «Саркоми м’яких тканин кінцівок та тулуба» (СМТ).

Наказом МОЗ №1434 від 10.08.2023 затверджено клінічну настанову, засновану на доказах, та стандарт медичної допомоги «Саркоми м’яких тканин кінцівок та тулуба» (окрім екстраскелетних остеосарком та саркоми Юїнга). У розробці документів брали участь фахівці Центру.

Клінічна настанова з СМТ базується на основі Клінічної настанови з діагностики та лікування сарком м’яких тканин, розробленої  Italian Sarcoma Group в рамках стратегічного проекту «Стратегічний альянс проти раку» SARCOMI DEI TESSUTI MOLLI 2020 та включає:

  • характеристики ризиків  та фактори розвитку СМТ;
  • рекомендації до діагностики та стадіювання захворювань;
  • лікувальні рішення з урахуванням локалізації та стадії (локальна форма, локально поширена, захворювання в метастатичній фазі).

Стандарт містить положення, критерії та індикатори якості з організації та надання кваліфікованої медичної допомоги пацієнтам з діагнозом СМТ на стадіях діагностики, лікування, а також подальшого спостереження.

Нові медико-технологічні документи з СМТ рекомендовані до використання медичним фахівцям різних спеціальностей. Обізнаність щодо основних факторів ризику та клінічних проявів, ефективна міжпрофільна комунікація, швидке скерування пацієнтів до спеціалізованих ЗОЗ сприятимуть ранньому виявленню та ефективному лікуванню онкологічних захворювань групи СМТ.

Ознайомитися з медико-технологічними документами можна в Реєстрі МТД на сайті Центру за посиланням https://www.dec.gov.ua/mtd/sarkomy-myakyh-tkanyn-kinczivok-ta-tuluba/

thumbnail