thumbnail

В червні кількість карт-повідомлень до системи АІСФ зросла на 15-40%. Це результат активної співпраці фахівців з фармаконагляду ДЕЦ з медичними працівниками.

Протягом останніх місяців фахівці Департаменту фармаконагляду Центру прикладають максимум зусиль для інформування медпрацівників та громадськості про важливість надання інформації щодо будь-яких питань з безпеки лікарських засобів. Серед заходів:

  • спільні з ВОЗ моніторингові візити до регіонів України для оцінки реалізації Дорожньої карти з вакцинації проти COVID-19;
  • постійна участь фахівців ДЕЦ у засіданнях колегій Департаментів/Управлінь охорони здоров’я областей у питаннях, що стосуються фармаконагляду;
  • підготовка та оприлюднення на офіційному сайті, фейсбук-сторінці та телеграм-каналі Центру щотижневих звітів про безпеку застосування вакцин проти COVID-19 в Україні;
  • розробка АІСФ чат-боту для спрощення роботи з Автоматизованою інформаційною системою з фармаконагляду;
  • виступи з презентаціями з питань фармаконагляду у тренінгах Всесвітньої організації охорони здоров’я для регіональних координаторів, регіональних тренерів та фахівців мобільних бригад, що проводять щеплення проти COVID-19 та інші.

Результатом планомірної, щоденної роботи стало збільшення кількості карт-повідомлень, які надходять до Центру від медичних працівників України. В червні їх отримано на 15% більше ніж у травні.

Особливо активними були Вінницька, Івано-Франківська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Харківська, Хмельницька та Черкаська області. Кількість карт-повідомлень з цих регіонів зросла на 40-60 %.

 

Нагадаємо, що фармаконагляд є одним з основних завдань в питанні забезпечення безпеки пацієнтів. Нагляд за лікарськими засобами, в тому числі вакцинами, здійснюється під час застосування препаратів на території України. Медичні працівники надають інформацію до системи АІСФ АІСФ про випадки побічних реакцій та/або відсутності ефективності лікарських засобів, випадки несприятливих подій після імунізації/туберкуліну. Мета фармаконагляду – наявність в Україні якісних, ефективних и і безпечних ЛЗ.

thumbnail