thumbnail

В Україні оновили стандарти лікування пацієнтів з ВІЛ

В Україні оновили стандарти лікування пацієнтів з ВІЛ – основна мета поліпшення ефективності профілактики, тестування, лікування, надання послуг та моніторингу ВІЛ-інфікованих за різних клінічних умов.

Оновлений Стандарт медичної допомоги «ВІЛ-інфекція» затверджено наказом МОЗ № 1465 від 15 серпня 2023 року, що замінює попередній від 16 листопада 2022 року № 2092

Документ оновлює підходи, комплекс заходів, критерії та індикатори якості медичної допомоги, спрямовані на профілактику поширення ВІЛ, послуги з тестування, утримання хворих в системі лікування, медичний нагляд за людьми, які живуть з ВІЛ.

Основні зусилля спрямовані на раннє виявлення осіб з позитивним ВІЛ-статусом, зниження показників смертності й покращення якості життя ЛЖВ, попередження поширення інфікування серед груп ризику та передачі ВІЛ від матері до дитини.

Ознайомитись з оновленим стандартом можна в Реєстрі медико-технологічних документів на сайті ДЕЦ за посиланням https://www.dec.gov.ua/mtd/vil-infekcziya/

Як відомо, Україна посідає одне з перших місць серед країн Європейського регіону за кількістю осіб, що живуть з ВІЛ. За підрахунками, станом на початок 2022 року це понад 244 тис осіб. Як правило, майже 40% інфікованих не знають про свій статус.

thumbnail