thumbnail

Як відбувається фармаконагляд за вакцинами, спостереження, рапортування та розслідування випадків НППІ – про це та інше Тетяна Башкатова розказала на тренінгу з імунізації

Вчора директорка департаменту фармаконагляду Тетяна Башкатова долучилася у якості спікера до навчального тренінгу «Мікропланування кампанії з імунізації у відповідь на спалах поліомієліту».

Захід відбувся за підтримки МОЗ України, ВООЗ, CDC, UNICEF, Центру громадського здоров’я.

У своїй доповіді Тетяна Башкатова нагадала, що нагляд за безпекою лікарських засобів, в тому числі вакцин, затверджений на законодавчому рівні та є державною програмою. Тому медичні та фармацевтичні працівники усіх закладів охорони здоров’я, незалежно від форм власності та підпорядкування, мають повідомляти про будь-які випадки побічних реакцій чи відсутності ефективності ЛЗ., а також про випадки несприятливих подій після імунізації/туберкулінодіагностики.

Післявакцинальний період спостереження становить 30 днів. Під визначення несприятлива подія після імунізації (НППІ), про яку необхідно повідомляти, підпадає будь-яка несприятлива з медичної точки зору подія, що спостерігається після імунізації, виникла у 30-денний термін спостереження та необов’язково має причинно-наслідковий зв’язок з використанням вакцини.

Тетяна Башкатова наголосила, що єдиним легітимним інструментом для отримання повідомлень про випадок НППІ є Автоматизована інформаційна система з фармаконагляду (АІСФ), aisf.dec.gov.ua

АІСФ це просто, швидко, зручно та безкоштовно. На офіційному YouTube каналі Центру доступна відео-інструкція із заповнення карти-повідомлення про НППІ. Дивіться за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=askcNCcNh4M.

Допомогти при заповненні карти-повідомлення може і спеціально створений АІСФ чат-бот у Телеграм каналі. Він має відповіді на 50 найчастіших запитань, які можуть виникнути при заповненні повідомлення.

thumbnail