thumbnail

Цикл семінарів з ОМТ для науковців НАМН

З метою впровадження оцінки медичних технологій в науково-дослідних установах фахівці Департаменту ОМТ Центру проводять цикл освітніх семінарів для керівників та медичних працівників Національної Академії медичних наук України.

Їх мета – підвищити рівень інформованості медичної та фармацевтичної спільноти про організацію та проведення ОМТ. Особливої актуальності тема набула з огляду на впровадження та реалізацію нових механізмів фінансового забезпечення надання медичної допомоги.

Перший семінар циклу, присвячений впровадженню ОМТ в галузі охорони здоров’я, відбувся 10 червня. Спікерами від Центру виступили: Костянтин Косяченко, д.м.н., проф., радник директора та Ореста Піняжко, к.фарм.н., директорка Департаменту оцінки медичних технологій адміністрування державних реєстрів та моніторингу цін Центру.

Перший же семінар викликав великий інтерес у науковців. Участь у ньому взяли майже 100 осіб.

Вчора, 13 липня, пройшов другий семінар циклу в Zoom. Цього разу говорили на тему «Стандартизація медичних послуг». Доповідачем була Гуленко Оксана Іванівна, начальник відділу стандартизації медичної допомоги Департаменту ОМТ.

Під час семінару вона розказала слухачам методологію розробки та впровадження медико-технологічних документів. А саме висвітлила наступні питання:

  • Адаптація клінічних настанов.
  • Розробка галузевих стандартів медичної допомоги.

Наступний вебінар відбудеться за тиждень, 20 липня 2021 року. Він буде присвячений темі: «Раціональна фармакотерапія та державна формулярна система забезпечення лікарськими засобами закладів охорони здоров’я».

Доповідачі: Малишевська Юлія, заступниця директора Департаменту ОМТ, Машейко Альона, к.фарм.н. начальниця відділу оцінки економічної ефективності лікарських засобів Департаменту ОМТ Центру.

Під час вебінару будуть розглянуті наступні питання:

  • Умови раціональної фармакотерапії відповідно до рекомендацій ВООЗ;
  • Роль формулярної системи у забезпеченні раціонального призначення лікарських засобів;
  • Основні завдання фармакотерапевтичних комісій закладів охорони здоров’я,
  • ABC-, VEN-аналізи використання лікарських засобів.

Нагадаємо, що цикл семінарів відбувається у рамках розпочатих у 2021 році заходів щодо впровадження та реалізації нового механізму фінансового забезпечення надання третинної (викоспеціалізованої) медичної допомоги. До участі в цьому циклі семінарів запрошуються керівники структурних підрозділів та їх заступники з економічних та медичних питань, члени робочих груп з розробки клінічних протоколів та інші зацікавлені медичні працівники державних установ Національної академії медичних наук України.

thumbnail