thumbnail

Михайло Бабенко: Моя мета – швидко та якісно реалізовувати сучасну політику МОЗ в сфері охорони здоров’я

Кінець 2020 і початок 2021 року дали старт важливим змінам у Державному експертному центрі МОЗ України. Новий директор Михайло Бабенко запроваджує нові підходи та принципи у роботі. Серед головних стратегічних цілей розвитку підприємства: діджиталізація, скорочення термінів експертиз, спрощення процедур і прозорість діяльності.

Михайло Миколайович, ви очолюєте ДЕЦ з листопада 2020. І хоч пройшло не так багато часу, напевно, вже є результати, якими можна ділитися. Особливо, зважаючи на те, що «ковідні часи» вимагають швидкого прийняття рішень і часто ставлять завдання «зробити на вчора».

Михайло Бабенко: Так, світова пандемія і виклики нової реальності вимагають від нас оперативних і нестандартних рішень. За 2,5 місяці на посаді очільника ДЕЦ ми провели аудит діяльності Центру, включаючи  IT, фінанси, кадри, тендерні закупівлі, настанови, накази. На основі отриманих результатів зрозуміли, що необхідно покращити по кожному окремому напрямку і сформували план першочергових дій. Серед завдань – імплементувати оцінку медичних технологій (ОМТ), розробити єдину електронну платформу для клінічних випробуваннь, реєстрації та фармаконагляду лікарських засобів, відцифрувати архів реєстраційних документів, модернізувати електронний документообіг, підвищити конкурентоспроможність лабораторій та багато інших важливих кроків.

Також ми проаналізували законодавчу базу по клінічним випробуванням, реєстрації, фармаконагляду, ОМТ на відповідність європейським нормам і країнам зі строгою регуляторикою. Зважаючи на те, що деякі закони в Україні приймалися давно, є певна невідповідність. Починаючи з закону «Про лікарські засоби», в який необхідно вносити зміни, постанов  Кабміна, наказів МОЗ до наших внутрішніх настанов, що затверджуються наказами ДЕЦ.

Тому сьогодні ДЕЦ спільно з МОЗ і Комітетом здоров’я нації активно залучені до розробки кількох законодавчих актів. Наші фахівці постійно надають свої рекомендації стосовно необхідних змін, які сприятимуть швидкій та ефективній імплементації законодавства, максимально наближеного до європейського. Наша мета – гармонізувати законодавчу базу за всіма напрямками.

Детальніше за посиланням

thumbnail