thumbnail

Затверджено протоколи лікування раку ротової порожнини та ротоглотки

В Україні розширився перелік протоколів лікування злоякісних новоутворень голови та шиї, зокрема щодо раку ротової порожнини та ротоглотки. Методичний та інформаційний супровід документів здійснено фахівцями відділу стандартизації медичної допомоги ДЕЦ.

Основне завдання документів – створення єдиної комплексної, ефективної системи надання спеціалізованої онкологічної допомоги хворим, реабілітації пацієнтів після проведеного протипухлинного лікування та надання, за необхідності, паліативної та симптоматичної допомоги. Включені заходи із профілактики та своєчасного виявлення дозволять суттєво покращити результати лікування, а також оптимізувати витрати на його проведення.

Призначені для використання у практиці лікарів загальної практики, отоларингологів-онкологів, онкологів, щелепно-лицевих хірургів, хірургів-онкологів, отоларингологів, радіологів, лікарів з променевої терапії, лікарів, що провадять господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи- підприємці, cереднього медичного персоналу, інших медичних працівників, які беруть участь у наданні медичної допомоги онкологічним хворим.

Клінічна настанова «Рак ротової порожнини, ротоглотки, гортаноглотки, гортані та занедбаний рак голови та шиї», уніфіковані клінічні протоколи «Рак ротової порожнини», «Рак ротоглотки» внесено до Реєстру медико-технологічних документів за посиланням https://www.dec.gov.ua/mtd/rak-gortani/

За даними Національного канцер-реєстру, смертність від раку глотки в Україні складає 2,5 випадки (раку ротової порожнини – 2,1 випадки) на 100 тис. населення. У більш як 60-80% хворих – це занедбана ІІІ-IV стадія раку.  На профоглядах виявляються лише близько 6-14% пацієнтів.  Спеціальне лікування (хірургічне +хіміотерапія/хіміо-променева терапія) складає 73,8%, лише хірургічне – 5,2%, комплексне – 19,4%.

thumbnail