thumbnail

Перші здобутки у питанні безпеки вакцин проти COVID-19

Співробітники Центру, долучені до питань фармаконагляду, взяли участь у регіональному вебінарі ВООЗ «Здобуті ранні уроки в області моніторингу безпеки вакцин проти COVID-19». Захід об’єднав 170 провідних фахівців з України, Великої Британії, Німеччини, Сполучених штатів Америки, Норвегії та інших країн. Мета – поділитися досвідом імунізації проти Covid-19.

Наразі вакцини для профілактики COVID-19 розроблені за 4 різними технологіями. На думку експертів, особливої уваги з боку фармаконагляду потребують ті, що виготовлені за технологією мРНК та векторні, оскільки не застосовувались раніше у великої кількості населення.

За даними, отриманими під час вебінару від Центру моніторингу в Уппсалі, повідомлення з безпеки різних вакцин проти COVID-19 надходять до глобальної бази даних ВООЗ. Наразі вона містить понад 53 тис. повідомлень, більш з них надійшла з Об’єднаного Королівства.

Більшість повідомлень містили інформацію про загальні розлади (головний біль, підвищення температури, нездужання) та реакції в місці введення (в більшості випадків біль в місці введення).

Важливо відзначити, що клінічні прояви у повідомленнях про підозру на побічні реакції при застосуванні вакцин проти COVID-19 не завжди мають причинно-наслідковий зв’язок із застосуванням препарату.

На сьогодні досвід країн, що вже проводять вакцинацію осіб похилого віку, не дає підстав робити висновки про специфічний ризик після вакцинації у цієї групи населення.
Завдяки участі у вебінарі фахівці Центру отримали надзвичайно корисний досвід, який стане у нагоді під час проведення вакцинації проти COVID-19 в Україні.

thumbnail