thumbnail

Всесвітній день боротьби з діабетом: лікування та профілактика захворювання в Україні відшкодовується державою

14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. Захворювання, яке знижує якість життя та призводить до цілої низки серйозних ускладнень здоров’я – пошкоджень серця, кровоносних судин, очей, нирок та нервів.

В Україні зареєстровано понад 1 млн хворих на цукровий діабет, близько 200 тис. пацієнтів змушені постійно приймати препарати інсуліну.

Станом на сьогодні до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за Програмою медичних гарантій, включено 72 препарати інсулінів, 45 з них – повністю безоплатні.  Ці препарати відпускають майже 11 тисяч аптек по всій країні. Отримати свої ліки пацієнти можуть у будь-якій з них, незалежно від того, у якому медзакладі і в якому регіоні їм виписали рецепт. На час воєнного стану та у зв’язку із перебоями електрики інсуліни в аптеках відпускаються як за електронним, так і за паперовим рецептом.

Держава постійно вдосконалює можливості для лікування пацієнтів з діабетом. Фахівці Державного експертного центру МОЗ України входять до мультидисциплінарних робочих груп, які наразі здійснюють перегляд чинних стандартів та протоколів надання допомоги хворим з діабетом І та ІІ типу. Ведеться робота з напрацювання стандарту надання медичної допомоги для лікування цукрового діабету у дітей.

Також Державним експертним центром як уповноваженим органом з проведення державної оцінки медичних технологій  проведено процедури ОМТ стосовно двох препаратів для лікування більш поширеного діабету ІІ типу:

  • емпагліфлозин (включено до Нацпереліку лікарських засобів) – для дорослих з діабетом ІІ типу та підтвердженим серцево-судинним захворюванням;
  • дапагліфлозин (за скороченою процедурою за зверненням МОЗ) – для дорослих з діабетом ІІ типу та дуже високим ризиком серцево-судинних захворювань.

Проведення ОМТ та включення лікарських засобів до регуляторних переліків надає можливість пацієнтам розширений доступ до клінічно ефективних та економічно доцільних ліків, фінансованих державою.

thumbnail