thumbnail

Директор Центру Михайло Бабенко та заступниця Ганна Гусева у складі делегації МОЗ відвідали з робочим візитом Шведське агентство з медичної продукції

Михайло Бабенко у складі делегації МОЗ на чолі із заступницею Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Мариною Слободніченко відвідав з робочим відрядженням Шведське агентство з медичної продукції (Läkemedelsverketу) у місті Уппсала, Королівство Швеція.

Візит відбувся 14-15 березня на запрошення генерального директора Агентства, доктора медичних наук Бйорна Еріксона.

Мета – поглиблення двосторонніх відносин між ДЕЦ та Шведським Агентством медичної продукції у рамках підписаного Меморандуму про взаєморозуміння; обмін досвідом зі створення єдиного органу державного контролю за лікарськими засобами та іншою медичною продукцією; підвищення відповідності процедур регулювання обігу лікарських засобів в Україні нормам ЄС і міжнародним угодам; обмін досвідом щодо кризового менеджменту.

До складу делегації від України також увійшли: Tapac Лясковський, начальник фармацевтичного управління МОЗ України; Ганна Гусева, заступниця директора ДЕЦ з юридичних питань та представники проєкту SAFEMed/USAID.

Впродовж першого дня відрядження представники української сторони ознайомилися з роботою Агентства та обговорили низку питань:

  • головні напрями діяльності та повноваження
  • управління персоналом
  • структура фінансування та збори
  • процедури регулювання медичних виробів та косметики
  • національна процедура регулювання лікарських засобів
  • інформаційні системи
  • регулювання та інспектування аптек.

Впродовж другого дня відрядження – ознайомилися з роботою офіційної лабораторії контролю якості лікарських засобів у підпорядкуванні регулятора Швеції, а також долучилися у якості почесних гостей до «Діалогу генерального директора» – щорічного звітування перед співробітниками Агентства.

У короткій панельній доповіді М. Бабенко подякував Бйорну Ерікссону та шведським колегам за тісну співпрацю в рамках укладеного Меморандуму, підтримку та цінний досвід, який отримує Центр та сфера охорони здоров’я у цій взаємодії.

«Дякую за можливість знову відвідати МРА та особисто пану Бйорну за запрошення. Ми тісно співпрацюємо з 2023 року та високо цінуємо досвід Швеції з регулювання процедур реєстрації, клінічних випробувань, фармаконагляду та роботи агентства в цілому, яким вони ділилися під час наших тематичних форумів. Ми зараз на шляху до великої реформи національного регуляторного органу в Україні. Функції трьох окремих інституцій будуть поєднані під одним дахом і нам дуже важливо вивчити підходи до управління у різних країнах ЄС. МРА є одним з найбільш цікавих для нас прикладів. Завдяки цим двом дням ми дослідили безліч аспектів щодо управління персоналом, фінансуванням агентства, IT-технологій, і цей досвід обов’язково застосуємо при побудові нового регуляторного органу в Україні», – відзначив Михайло Бабенко.

На прохання шведської сторони голова української делегації Марина Слободніченко виступила з презентацією, де представила досвід управління кризовими ситуаціями та дефіцитом медичної продукції під час повномасштабного вторгнення та воєнного стану.

Вона відзначила, що глобальні кризи охорони здоров’я – це виклики для систем управління багатьох держав у сучасному світі. Вторгнення російської федерації та запровадження воєнного стану на території України суттєво вплинули на систему галузі охорони здоров’я. У зв’язку з новими викликами, що постають перед світовою спільнотою, існує необхідність нарощувати подальший потенціал та спроможність підтримувати управління кризовими ситуаціями, і, вважаю, досвід України є корисним для світових регуляторів.

Наприкінці зустрічі сторони обговорили подальші шляхи співпраці.

Делегація висловлює подяку проєкту SAFEMed та особисто Олені Філінюк за всебічну підтримку та сприяння в організації візиту до Швеції.

thumbnail